Lustrumviering Heiloo Energie

Duurzaamheid
Heiloo Energie en Duurzaam Heiloo houden afwisselend spreekuur bij de infostand in de bibliotheek.
Heiloo Energie en Duurzaam Heiloo houden afwisselend spreekuur bij de infostand in de bibliotheek. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HEILOO - Heiloo Energie bestaat ruim tien jaar en staat daar komende woensdag uitgebreid bij stil. Zo houdt de vereniging die middag een speciale lustrumviering, waar oud-weerman Gerrit Hiemstra komt vertellen over zijn visie op het klimaat en duurzaamheid. Hiemstra werkt tegenwoordig als ondernemer onder meer aan klimaatneutraal bouwen en houdt regelmatig lezingen om de bewustwording over de klimaatverandering  te stimuleren. Daarmee is hij woensdag in Cultuurkoepel Heiloo een zeer gepaste gast op de bijeenkomst. Bestuursleden Casper de Graaff en Jan Jorna vertellen in aanloop naar de jubileumviering over het hoe en waarom van Heiloo Energie.

Door Arjan Hoogvorst

Het is inmiddels zo’n twaalf jaar geleden dat de oprichting van Heiloo Energie plaatsvond. Door tijdelijke stilstand als gevolg van corona omvat de echt actieve periode nu welgeteld tien jaar. Tijd dus om daarbij stil te staan, wat woensdag 17 april dan ook gaat gebeuren in Cultuurkoepel Heiloo. “Destijds begonnen we met een klein groepje enthousiaste mensen in het dorp te helpen met verduurzamen”, vertelt Casper de Graaff   “Dat ging aanvankelijk door regelmatig lezingen te organiseren over energiebesparende maatregelen. Later (2017) werd gestart met het scannen van huizen met een infraroodcamera, om plekken van warmteverlies in een woning in beeld te brengen. Zo breng je in kaart waar in huis je eventueel maatregelen zou kunnen nemen.”

Vrijblijvend advies

Sinds ongeveer vijf jaar bezoeken energiecoaches van Heiloo Energie inwoners van het dorp om een zogenoemde Quick Scan Energie (QSE) te doen.  “De coach gaat dan het energieverbruik in een woning na en vertelt over zaken als verbeteren van de woning door extra isolatiemateriaal aan te brengen”, vertelt Jan Jorna. “We sturen dan vervolgens een uitgebreid rapport over diverse duurzame maatregelen die desgewenst te nemen zijn.”

Inmiddels telt de vereniging een kleine twintig energiecoaches die bij burgers op bezoek gaan

Samen warm de winter door 

Het is de meeste mensen wel duidelijk dat we met z’n allen daadwerkelijk iets moeten doen om de CO2-uitstoot te beperken, zoals de laatste jaren al veelvuldig via de media wordt geventileerd. Sinds de Oekraïne-oorlog zijn echter ook allerlei kosten aanzienlijk gestegen, min of meer gekoppeld aan de gasprijzen. Daardoor bestaat ook een groeiende interesse voor bezuinigingsmaatregelen, naast die ter verduurzaming. 

“Met het project ‘Samen warm de winter door’ hebben we in samenwerking met Trefpunt Heiloo afgelopen twee winters mensen met een kleine beurs geholpen met vaak vrij eenvoudige isolatiemaatregelen, zoals bijvoorbeeld tochtstrippen en radiatorfolie aanbrengen”, vertelt Casper “Onze energiecoaches gaan met een checkformulier de bekende punten in een huis af en noteren wat er kan worden verbeterd. Aan de hand van zo’n lijst kan de energieklusser van het Trefpunt aan de slag.” De rekening van de aangeschafte spullen gaat naar de Gemeente, die daar een speciaal subsidiepotje voor heeft. Heiloo Energie heeft zodoende vorige winter 75 mensen kunnen helpen en afgelopen winter tot op heden 78 bewoners. Het is weliswaar kleinschalig, maar alle kleine beetjes helpen. De service wordt door de bewoners erg gewaardeerd.”

Gerrit Hiemstra geeft woensdag een lezing. (Foto: Speakers Academy - Walter Kallenbach)

Nationaal Isolatie Programma

Eind 2023 is Energie Heiloo in samenwerking met de Gemeente actief in het kader van het Nationaal Isolatie Programma (NIP), waarvoor de overheid geld beschikbaar heeft gesteld. Door heel het land verstrekken gemeentes subsidies aan burgers, om hen aan te sporen duurzame maatregelen aan hun woning door te voeren. “Het is bedoeld voor huizen met lagere energielabels”, legt Jan uit. “Op wijkniveau benaderen we dorpsbewoners, om samen te kijken op welke punten de woning kan worden aangepast en dus verbeterd betreffende isolatie. Op jaarbasis kan dat aardig wat schelen, vooral met een strenge winter.”

Het gaat om vrijblijvend advies, waarbij kennis wordt overgebracht en iedereen uiteindelijk zelf beslist wat er mee te doen. Heiloo Energie begon hiermee in een kleine wijk in de buurt van de Moestuin en Bleekveld en kreeg her en der ambassadeurs met zich mee die ook hun steentje bij wilden dragen. 

 “We ondersteunen mensen ook met de subsidieaanvraag. Voor de Gemeente is het ook fijn dat er een partij is die burgers informeert en helpt, waarmee de verstrekte subsidie op de juiste plek komt.”

Deelauto’s

Verder werkt Heiloo Energie ook aan het promoten van de deelauto, waarvan momenteel een voertuig in Heiloo beschikbaar is. Het doel is om binnen afzienbare tijd totaal vier deelauto’s in de gemeente te realiseren, zodat in alle wijken binnen redelijke afstand zo’n elektrisch voertuig voorhanden is. Ook dit concept kan voor menigeen op jaarbasis aanzienlijk veel geld schelen.

Heiloo energiezuinig

Heiloo Energie heeft in de bibliotheek een speciale informatiestand, samen met Duurzaam Heiloo. Hier kunnen particulieren elke dinsdag- en zaterdagmiddag terecht voor informatie over verduurzaming en aanverwante zaken. De vereniging is blij voortaan welkom te zijn in de bibliotheek om dorpsbewoners van dienst te kunnen zijn.

“Het is een landelijke trend dat gemeenten al meer contact zoeken met verenigingen die vanuit burgerinitiatieven zijn ontstaan, zoals ook die van ons. Heiloo Energie ziet de lustrumviering van woensdag dan ook als een stimulans voor mensen om ons te spreken. We gaan ervoor om Heiloo energiezuinig te maken”, aldus De Graaff en Jorna.

Gerrit Hiemstra

De lustrumviering van Heiloo Energie begint woensdag 17 april om 16.00 uur in Cultuurkoepel Heiloo (inloop vanaf 15.30 uur) met een welkomstwoord, gevolgd door een inleiding uit monde van de voorzitter als aanloop naar spreker Gerrit Hiemstra. Vervolgens vindt een forumdiscussie plaats onder leiding van diverse betrokkenen. Tot slot kunnen de aanwezigen ter afsluiting van de middag gezamenlijk nog een drankje doen.

Kaarten: kaarten.heilooenergie.nl/e/symposium-2024

Gerrit Hiemstra geeft woensdag een lezing.