Biksteenmolen De Vlijt officieel in gebruik genomen

Algemeen
De molen in volle glorie.
De molen in volle glorie. ((Foto: Pim Beudeker))

OOSTZAAN – Biksteenmolen De Vlijt is afgelopen zaterdag officieel in gebruik genomen. Het was fris en regenachtig en helaas windstil. Zo tegen half twee werd het droog en meldden zich de eerste genodigden zich aan het eind van de Dokter de Boerstraat. Vandaar werden de bezoekers met een plat over gezet naar het eilandje waar de biksteenmolen op staat. Het eiland en de molen waren feestelijk ingericht. Gezien het weer waren er ook partytenten geplaatst. Wel onder het strikt aangeven van de anderhalvemeterregel en er waren ook voldoende flesjes met desinfecterende middelen geplaatst. De gasten werden ontvangen met koffie, thee en koek.

In zijn openingstoespraak om 15:00 heette voorzitter Jan van den Broek de aanwezigen welkom.Hij gaf onmiddellijk aan dat wat hier nu staat met bloed, zweet, tranen en slapeloze nachten tot stand is gekomen. Hij dankte daarbij de sponsors, die in welke vorm dan ook een schenking hebben gedaan. Hetzij met materialen, hetzij door werkzaamheden aan en voor de molen te verrichten.

Dank aan de vrijwilligers

Ook was er veel dank aan de vrijwilligers, die zoals Jan zei het onmogelijke mogelijk hebben gemaakt. Zij hebben onderdelen gemaakt, de molenschuur weer recht gezet, te veel om op te noemen. Aan het slot van zijn toespraak gaf Jan aan dat Nicole Bakker, directeur van vereniging De Hollandsche Molen, de vang ging lichten.

De vang is een remconstructie, die er tijdens stilstand ook voor moet zorgen dat zelfs bij zware storm de molen niet uit zichzelf gaat draaien. De vang lichten betekent dus dat de rem eraf wordt gehaald. Het is vergelijkbaar met een trommelrem.

Alvorens de vang te lichten nam Nicole het woord.Zij gaf aan dat het zo bijzonder knap is wat er hier gerealiseerd is. Toonbeeld van een molen midden in de samenleving. Zij noemde de naam van Joris, die twee keer in de week actief is bij de Biksteenmolen.

Molenaarsdiploma

Joris Zandbergen is een van de vrijwilligers van de biksteenmolen. Hij woont niet in Oostzaan, hij komt uit Santpoort-Noord. Naar eigen zeggen zocht Joris een eigen stekkie om een erf te onderhouden en ook een molen daarbij. Santpoort heeft een molen en daar werkt Joris vier dagen per week en twee dagen is hij dus in Oostzaan te vinden. Hij is bezig met zijn molenaarsdiploma, een studie die ongeveer twee jaar duurt. Hierbij moet je niet allen kennis van de molen hebben, zeker zo belangrijk is kennis van het weer.

Weinig biksteenmolens in Nederland

Dat de biksteenmolen De Vlijt nog geen monument is vindt Nicole Bakker jammer, ondanks dat de molen al honderd jaar oud is. Bij een monumentenstatus zijn er meer financiële mogelijkheden om zo’n molen te onderhouden. Deze molen is volgens haar absoluut het onderhouden waard. Enerzijds al door de prestatie die hier geleverd is, anderzijds omdat er maar weinig biksteenmolens zijn in Nederland. Vervolgens overhandigde Nicole een cadeau in de vorm van een barometer.Deze zal met name gebruikt worden door de molenaars. Er was nog geen barometer in de biksteenmolen aanwezig. En voor de momenten dat er even geen wind is, is er nog een kaartspel bij.

Klein zuchtje wind

Hierna volgde het lichten van de vang.Nicole klom via een ladder naar de omloop, bijgestaan door molenaar in spe Joris. Na het lichten van de vang klonk er een luid applaus en omdat juist op dat moment een klein zuchtje wind stond, kwamen de wieken in beweging.

Markante molen

Wethouder Rob Monen heeft zich erg verbaasd dat het in zo’n korte tijd gelukt is om te komen tot het resultaat dat nu zichtbaar is. Het begin was dramatisch en als nuchtere burger zou je hebben verwacht dat de restanten zouden verdwijnen in het moeras van Oostzaan. Oostzaan zal nu nog heel lang kunnen genieten van deze markante molen. Het is feitelijk de enige molen die het dorp nog kent. En de gemeente zal zoveel mogelijk met de stichting blijven optrekken.

Na dit officiële gedeelte was er nog een informeel samenzijn waarbij verhalen werden verteld, herinneringen gedeeld, de molen bezichtigd. Dat alles onder het genot van een hapje en een drankje.

Pim Beudeker

Nicole Bakker en Jan van den Broek na het lichten van de vang.