‘De mens staat bij ons centraal’

Algemeen
Herman Flens:
Herman Flens: "Hoe gaat het Sociaal Plein echt functioneel worden?" (Foto: Rodi Media/MvS)

OOSTZAAN – Functioneel voorzitter was Herman Flens al en nu is hij het officieel. Met een grote gedrevenheid voert de 64-jarige Oostzaner de Adviesraad Sociaal Domein aan, een comité dat actief meedenkt met de gemeente over de uitvoering van de Wet op de maatschappelijke ondersteuning, de Jeugdwet en de Participatiewet. De rol van het gezelschap is van belang, want wat Flens betreft mag het sociaal domein wel wat meer aandacht krijgen.

Door Marcel van Stigt

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen heeft Herman Flens de programma’s van de vijf politieke partijen zorgvuldig doorgelezen. Een beetje hoofdschuddend misschien. Natuurlijk, woningbouw, zelfstandigheid, Het Twiske – het zijn belangrijke onderwerpen. Maar dat is het sociaal domein, het wel en wee van de Oostzaanse inwoners, toch ook? En dat heeft hij gemist.

Een reden te meer voor hem om zijn voorzittersfunctie gretig op te pakken. Lid van de Adviesraad Sociaal Domein was hij al drie jaar. Hij komt uit de zorgsector - medisch adviseur bij het Zilveren Kruis – en is met prepensioen. In zijn vrije tijd wilde hij zich dienstbaar maken voor de Oostzaanse gemeenschap en toen hem werd gevraagd zich aan te sluiten bij de Adviesraad Sociaal Domein, heeft hij meteen ‘Ja’ gezegd.

Elke gemeente moet een dergelijk orgaan hebben dat wethouders en ambtenaren ondersteunt en adviseert over alles wat het sociaal domein raakt. Het geeft, zoals dat heet, gevraagde en ongevraagde adviezen. En die ongevraagde adviezen zijn nooit ongewenst, zoals blijkt uit de ervaringen van Niels Bonenkamp, de wethouder die de afgelopen vier jaar de portefeuille sociaal domein heeft beheerd. “Je hebt adviesraden in alle soorten en maten. Elders gaat het zo: ‘O, we moeten ook nog langs de adviesraad’. En zo was het voorheen in Oostzaan ook. Maar nu gaan we graag bij deze raad langs. We trekken samen op.”

Een goed voorbeeld is het Sociaal Plein, vorig jaar geopend in het gemeentehuis. Zowel Bonenkamp als de adviesraad heeft zich hier warm voor gemaakt en nu is het zaak er verdere invulling aan te geven. Flens: “Hoe gaat het Sociaal Plein echt functioneel worden? Weten de inwoners het te vinden? En kunnen ze goed worden geholpen? Een ander punt is de Jeugdwet, die lokaal moet worden ingevuld. En het gezondheidsbeleid, ook belangrijk. Waar moeten de prioriteiten komen te liggen? Zijn hier bijvoorbeeld kinderen te dik? Ga dan programma’s maken. De Lishof. Wat kan daar wel? Wat kan daar niet? Daar houden we ons mee bezig. En daarbij gaat het om de burger. De mens staat bij ons centraal. Een samenleving zonder sociale dimensie is geen samenleving.”

Naast een adviserende rol, heeft de raad een signaalfunctie. De geluiden die ze opvangt vertaalt ze in aanbevelingen. De preventieve huisbezoeken die door WelzijnWonenPlus worden uitgevoerd zijn in dat kader bijzonder nuttig. De vrijwilligers komen met een vragenlijst binnen, maar noteren niet alleen braaf de antwoorden. Ze hebben ook oog voor wat er bij de betrokken inwoner speelt. En blijkt op andere adressen iets soortgelijks te spelen, dan legt de adviesraad dat bij het college op tafel. 

Contact met de inwoners van Oostzaan vindt Herman Flens van groot belang. Zij zijn gediend bij een goed bezette adviesraad. Versterking is gewenst. Hermen Flens zoekt twee mensen die deel van de adviesraad uit willen maken. Van hen wordt verwacht dat ze gemotiveerd zijn, enige relevante kennis in huis hebben en willen meedenken. Interesse? Stuur een mail naar flenslenfante@hcccnet.nl.