Burgemeester aan de kook

Algemeen
Geconcentreerd aan het werk.
Geconcentreerd aan het werk. (Foto: Pim Beudeker)

door Pim Beudeker

OOSTZAAN – Vrijdag 8 april jongstleden kwam er een dertigtal Oekraïense tolken bijeen in De KunstGreep. Deze tolken, allen vrijwilligers, komen oorspronkelijk uit Oekraïne en/of Rusland, maar  wonen al langer in Nederland. Naast hun werk treden zij op als tolk bij de eerste opvang van de Oekraïense vluchtelingen in de sprothal in Wormer.

Voor de vluchtelingen is dat het eerste rustmoment dat zij krijgen op hun vlucht voor de oorlog in hun vaderland. Dan komen ook alle emoties er bij hen uit en daarmee worden deze tolken dan geconfronteerd. Daarmee is hun rol zwaar en is er ook een psychische belasting. Daarom was er afgelopen vrijdag een groepsgesprek met deze tolken, waarbij deskundige begeleiding aanwezig was.

Burgemeester Marvin Polak, wilde voor deze vrijwilligers iets terugdoen als dank voor het werk dat zij verrichten. Dit heeft erin geresulteerd dat Marvin met zijn aanstaande echtgenote Calanit de hele vrijdagmiddag te vinden was in de keuken van de Try-Out. Samen hebben zij een driegangenmaaltijd voorbereid en klaargemaakt. Het motto was: “We willen ze verwennen met iets lekkers.”

Een Oekraïense maaltijd was geen optie. Of, zoals Calanit dat verwoordde: “Dat kunnen zij zelf veel beter”. 

Overigens dat valt nog te betwijfelen. De maaltijd werd professioneel gemaakt en de kunst om gerechten voor iedereen gelijktijdig (en warm) te presenteren werd uitstekend uitgevoerd. De twee stonden in volledig kokstenue. De knoopjes van de witte koksbuis waren uitgevoerd in het blauw en geel van Oekraïne. 

Het was niet de eerste keer het stel een maaltijd voor een grote groep maakte. In het verleden deden ze dat als vrijwilliger bij een jeugdvereniging voor zo’n honderd kinderen. Dit keer was volgens Marvin de uitdaging ook nog om het zo goedkoop mogelijk te doen. Dit is niet ten koste gegaan van de kwaliteit, gezien de zeer positieve reacties aan het eind van de bijeenkomst. Het uitserveren werd overigens gedaan Judith Michel-de Jong. Zij werd daarbij geholpen door Jacqueline en Ton van Ingen, die voor deze gelegenheid de keuken van de Try-Out gratis ter beschikking aan Marvin en Calanit hadden gesteld.

Even tijd voor een foto.