Kunstenaars Vereniging Landsmeer nodigt jonge kunstenaars uit om te exposeren

Cultuur
De gaande en komende voorzitter: Barry Wiebenga en Lauren Kloosterboer Haenen.
De gaande en komende voorzitter: Barry Wiebenga en Lauren Kloosterboer Haenen. (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER – De Kunstenaars Vereniging Landsmeer vergrijst en nieuw, jong bloed is meer dan welkom. Daarom nodigt ze jonge en beginnende kunstenaars uit Landsmeer en omgeving uit om deel te nemen aan de expositie op zaterdag 10 en zondag 11 juni in de Kantoorboerderij, de vaste locatie. Het thema waarop ze kunnen inspelen is ‘Verschuivingen’. Dit draait om actuele veranderingen in de maatschappij, maar zegt – onbedoeld – ook iets over de wens van de vereniging om te verjongen. 

Door Marcel van Stigt

De jaarlijkse expositie wordt altijd aan een bepaald thema opgehangen, en deze keer is gekozen voor ‘Verschuivingen’. Het is een verwijzing naar een essaybundel van Stefan Hertmans, die in 2019 de Constantijn Huygensprijs heeft ontvangen voor zijn gehele oeuvre. In de bundel stipt hij diverse actuele veranderingen in de maatschappij aan. En dat zijn er nogal wat. Denk aan klimaatcrisis, racisme, genderdebatten, sociale media en wat al niet meer.

Als kunstenaar moet je daar iets mee kunnen. De leden van de vereniging zullen zich dan ook zeker in de handen wrijven. Maar ook voor niet-leden, jonge en beginnende kunstenaars liggen hier kansen. Zij krijgen de gelegenheid om met maximaal twee werken mee te doen aan de komende expositie.  

Het is een bewuste keuze van het bestuur. “De vereniging vergrijst”, stelt pr-medewerkster Maria Blom. “Daarom proberen we jonge kunstenaars uit Landsmeer en omgeving te bereiken. Die zijn er zeker, maar ze zijn bij ons niet allemaal bekend. Wij bieden ze een podium. Dat betekent overigens niet dat ze ook lid moeten worden.” 

Een verplichting is dat inderdaad niet, maar stilletjes wordt het wel toegejuicht om nieuwe, jonge leden te verwelkomen. Ook wat dat betreft is het thema goed gekozen, want het bestuur heeft nadrukkelijk een verschuiving voor ogen.

Er is al een belangrijke stap gezet: voorzitter Barry Wiebenga (82) vindt het na zestien jaar mooi geweest en heeft zijn functie beschikbaar gesteld. Op 11 mei neemt hij afscheid. Dat kan hij met een gerust hart doen, want er heeft zich een bekwame opvolgster aangediend: Lauren Kloosterboer Haenen (38), dochter van Ben Haenen, lid van het eerste uur. Ze is gevraagd als nieuwe voorzitter en heeft volmondig ‘Ja’ gezegd. “Ik heb een passie voor kunst, ben daar dankzij mijn vader mee opgegroeid. Een kunstenaar ben ik zelf niet, maar ik heb wel ervaring als voorzitter. Dit is een gezonde, stabiele vereniging en dat wil ik zo houden. Door nieuwe leden aan te trekken, de verbinding te zoeken met andere culturele verenigingen en meer zichtbaar te worden.” 

De expositie op 10 en 11 juni is daartoe een geschikte aanzet. Meedoen? Mail foto’s van maximaal twee werken vóór maandag 15 mei naar kunstenaarsvereniging@kpnmail.nl. Het mogen schilderijen, maar ook beelden of andere objecten zijn. Een ballotagecommissie beoordeelt of het aangeboden werk goed genoeg is voor de tentoonstelling. De vereniging wil immers kwaliteit bieden.