Culturele middag met lezing over sterrenhemel

Cultuur
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

OOSTZAAN - Er is op 10 maart in De KunstGreep weer een culturele zondagmiddag. Mark Kristel, voorzitter van Sterrenwacht Vesta, houdt een lezing met de titel ‘Ontdekkingstocht langs de sterrenhemel’. 

Twee keer drie kwartier zal hij de aanwezigen vast en zeker weten te fascineren met wetenswaardigheden over het heelal en het universum.

 Om vast een voorproefje te geven van hetgeen Mark Kristel gaat vertellen, hier een preview. Op deze planeet aarde leven meer dan 8 miljard mensen. Bij helder weer, als de zon onder is, kunnen we omhoogkijken naar de sterrenhemel en ons laten verwonderen door wat we daar allemaal zien. Op een donkere plek, weg van de grote steden, zie je nog meer sterren en is er ook een brede band te zien met heel veel sterren bij elkaar. Tegenwoordig weten we hier veel meer over, maar in de volksmond wordt nog steeds gesproken over wandelende sterren, vallende sterren, de sterrenbeelden, een bloedmaan, enzovoort. 

De eerste mensen die in de avond rond hun vuurtje zaten en omhoogkeken, hebben misschien wel gedacht dat ze in de lucht de vuurtjes zagen van andere mensen. Veel later pas is het besef gekomen dat er naast de zon en de maan ook planeten zijn, Maar draait dan alles rond de aarde en is de aarde plat? Of is het toch anders? 

Heel wat brandstapels en religieuze oorlogen later is er dan toch de acceptatie gekomen dat alle planeten, dus ook de aarde, ronde bollen zijn die rond de zon draaien. Nu we ook de ruimte in reizen is er onomstotelijk bewijs dat de aarde en de andere planeten rond zijn, maar totdat je dit met je eigen ogen kunt zien, blijft het een kwestie van geloof. En geloof is heilig wat tot aan de dag van vandaag nog steeds blijkt. Er zijn zelfs nog steeds mensen die stellen dat de aarde plat is.

Graag maakt Mark samen met zijn toehoorders een ontdekkingstocht over wat er allemaal vanaf de aarde te zien is. Die tocht begint bij ons zonnestelsel en van daaruit gaan we verder kijken. Ruimtetelescopen van tegenwoordig kunnen heel veel in beeld brengen, waardoor wij steeds meer leren over het universum, het heelal waarin wij leven. Daarover gaat Mark in de basis het een en ander vertellen, zodat de sterrenhemel op een heldere avond nog meer zal aanspreken. 

Start 13.30 uur, zaal open 13.00 uur. De entree is gratis. Wel graag aanmelden bij WelzijjnWonenPlus info@welzijnwonenplus.nl of bij de Oudheidkamer (info@oudheidkameroostzaan.nl). Na afloop wordt het heel gezellig in de Try Out met live muziek en er zal genoeg stof tot napraten zijn.

Barbara van Wijk