Expositie van doopjurken in voorbereiding

Cultuur
De doop.
De doop. (Foto: Pixabay)

OOSTZAAN - Anke Breur en Ineke Kan hebben het idee opgevat een expositie te houden van doopjurken. Die gaan ze nu verzamelen. Wie heeft er een doopjurkje in huis en wil dat tijdelijk beschikbaar stellen? 

door Barbara van Wijk

Af en toe gebeurt het nog dat een baby gedoopt wordt in de kerk. We herinneren ons allemaal het mooie doopfeest in de families. Iedereen netjes in het pak, meisjesbaby’s in een prachtige doopjurk, jongensbaby’s soms in een lief jongenspakje, maar er zijn ook heel wat jongetjes gedoopt in een doopjurk. Vaak werd er gekozen voor een lange witte jurk, zowel voor jongens als voor meisjes. Dit was meestal een familiestuk en gemaakt van de bruidsjapon van één van de grootmoeders

Waarom zou je je baby laten dopen? De reden hiervoor kan verschillend zijn; de ene ouder doet dit uit religieuze overweging, de ander omdat ze niet willen breken met een familietraditie en sommige ouders willen graag hun kind iets moois meegeven aan het begin van hun leven. Allemaal hebben ze met elkaar gemeen dat de doopjurk dezelfde emotionele waarde heeft als de trouwjurk voor de bruid. Als er gedoopt werd, gebeurde dat echt in zo’n prachtig versierde jurk, die vaak van kind op kind overging en waarbij vaak een sjerp gedragen werd met de namen van alle borelingetjes. 

Het lijkt Anke Breur en Ineke Kan een leuk idee om juist over die doopjurken een expositie te organiseren. Moderne jurkjes, oude jurkjes, maar ook antieke ‘doopkleedjes’. Op menige zolder ligt dit kostbare kleinood verpakt in vloeipapier, donker bewaard en met een ruime hoeveelheid kamferballen, te wachten op de volgende baby. Echter, helaas wordt er steeds minder gedoopt. Menige doopjurk zal geen baby meer aankleden. 

Mensen die nog zo’n mooi doopjurkje in huis hebben, wordt verzocht om die beschikbaar te stellen voor de periode van 28 juni tot 18 oktober. Heel leuk zou het zijn om daar ook nog een aantal foto’s bij aan te leveren, of bijzonderheden zoals rammelaars, babyschoentjes, mutsjes, een sjerp. In elk geval alles wat te maken heeft met de opsmuk van baby voor de doop. Of verhalen over bijzondere gebeurtenissen tijdens de doop… 

Als er genoeg animo is, gaat daar een bijzondere tentoonstelling van komen en daarvoor zijn minstens twaalf tot veertien jurkjes nodig. Meedoen? Stuur dan een e-mail naar ankebreur@yahoo.com of bel met 06-25411594.