Culturele middag in teken van sterrenhemel

Cultuur
De opkomst was groot.
De opkomst was groot. (Foto: Barbara van Wijk)

OOSTZAAN - De Culturele zondagmiddag, die in principe om de drie weken in Oostzaan wordt georganiseerd, begint furore te maken met ook nu weer een zeer interessante invulling daarvan. Een supermooie presentatie van Sterrenwacht Vesta, door voorzitter Mark Kristel, stond garant voor een prachtige middag vol wetenswaardigheden over het wonder dat wij ‘onze hemel’ noemen. 

Mark gaf op een voor iedereen begrijpelijke wijze uitleg over de zon, de maan, de planeten, de geboorte van sterren, de kosmos, de gassen en nevelen en nog veel meer fenomenen, waar wij hier op aarde benieuwd naar zijn. Aan de hand van schitterende satellietfoto’s van het heelal wist Mark het publiek, ongeveer honderd bezoekers, tot de laatste minuut te boeien. Het was muisstil in de zaal. 

Oostzaan kan trots zijn een sterrenwacht te hebben die onder astronomen zo hoog in aanzien staat. Natuurlijk doet Vesta mee met de Landelijke Sterrenkijkdagen. Die zijn vrijdag 15 en zaterdag 16 maart, vanaf 19.00 uur. Op deze dagen kan het publiek door een telescoop de sterrenhemel bewonderen. 

De sterrenkijkdagen zijn al achtenveertig jaar in Nederland dé gelegenheid voor iedereen met belangstelling voor de sterrenhemel om kennis te maken met het sterrenkijken door een telescoop, of om een eerste bezoek aan een sterrenwacht te brengen. Meer weten? Kijk op www.sterrenwachtvesta.nl.

Barbara van Wijk