Hart voor het Twiske naar Raad van State over Lentekabinet

Nieuws
De stichting waakt over het natuurschoon in Het Twiske.
De stichting waakt over het natuurschoon in Het Twiske. (Foto: (Archieffoto Rodi Media ))

OOSTZAAN - Op 26 maart dient het hoger beroep bij de Raad van State in Den Haag over de natuurvergunning van het Lentekabinet. Het Lentekabinet vindt plaats op 18 en 19 mei in Natura2000-gebied Het Twiske, midden in het broedseizoen. De broedende vogels hebben last van het festival, stelt Stichting Hart voor het Twiske, en dat mag niet in een Natura2000-gebied.

Het Twiske is sinds 2013 een Natura2000-gebied met Vogelrichtlijn. Er zitten maar liefst honderdtwintig vogelsoorten. Volgens de Wet Natuurbescherming mag je niets doen dat de vogels kan verstoren.

Dat valt volgens de Stichting Hart voor het Twiske niet te rijmen met een festival met keihard geluid, lichtshows, tweeëndertigduizend bezoekers en twee weken opbouwtijd met zwaar materieel. Ze wijst op het rapport ‘Verstoring door Recreatie 2022’ van Vogelbescherming Nederland. Deze stelt dat ‘Festivals zijn niet wenselijk zijn in een Natura 2000-gebied’. ”Dat vindt Stichting Hart voor het Twiske ook.

In 2022 schreef ecologisch bureau SWECO een rapport van honderdnegen pagina’s over het resultaat van vijf jaar natuurbeheer. Volgens de Evaluatie van het Natura-2000 beheerplan van Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld en Twiske 2016-2022 gaat het slecht met de natuur. In het rapport staat onder meer: ‘De ‘instandhoudingsdoelen’ in het Twiske worden niet gehaald, de heilige graal van het natuurbeleid. Er zijn te weinig roerdompen, bruine kiekendieven, en al helemaal geen de kemphanen meer door een teveel aan recreatie in het Twiske’.

Massale festivals zijn de meest extreme vorm van recreatie, en moeten verboden worden, vindt Hart voor het Twiske. Zij vond hiervoor gehoor bij tweeënzeventighonderd mensen, die een petitie tekenden tegen festivals en overnachtingen in Het Twiske.

Nu gaat de stichting in hoger beroep bij de Raad van State tegen het Lentekabinet, waarbij zij wordt vertegenwoordigd door Mr. Drs. Th. van Gelder. De voorzieningenrechter kan op 26 maart uitspraak doen.