Scholieren één dag de baas in Oostzaan

Nieuws
Voor één dag de baas.
Voor één dag de baas. (Foto: Barbara van Wijk)

OOSTZAAN - Jong geleerd is oud gedaan. Vijftien kinderen van tien en elf jaar van de CBS de Korenaar en OBS de Noorderschool namen voor één dag het bestuur van de gemeente Oostzaan over. De Kindergemeenteraad was één dag het belangrijkste orgaan van de gemeente. Hier brachten de kinderen raadsvoorstellen in en hier gingen de kinderen met elkaar in debat. De beraadslagingen vonden hier plaats en hier zochten ze oplossingen voor gemeentelijke en politieke problemen. 

door Barbara van Wijk

Alle Oostzaanse scholen hadden al een paar lessen besteed aan politiek en democratie. Hoe het werkt en er waarom het belangrijk is. Na de klassikale lessen kregen de leerlingen de kans om zich aan te melden voor de Kindergemeenteraad. Uit de Noorderschool en de Korenaar hebben zich in totaal tien kinderen, verdeeld in drie groepjes, aangemeld voor deze buitenschoolse activiteit, die in samenwerking met de Brede School werd georganiseerd.

Burgemeester Marvin Polak, voorzien van zijn ambtsketen, was voorzitter en hij nam zijn taak heel serieus: raadsleden moet worden beëdigd zo ook deze raadsleden. Nadat de raadsleden de gelofte hadden afgelegd “dat ze iets goeds willen doen voor het milieu en klimaat”, kon de inhoudelijke vergadering beginnen. 

Gezegd mag worden dat de kinderen zich heel goed hadden voorbereid, ze wisten waarover ze spraken en hadden zich behoorlijk verdiept in het raadsvoorstel dat ze indienden. De gemeente had tweeduizend euro beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het beste voorstel. Daarvoor moesten de kinderen een presentatie houden en dát deden ze met verve. Er werden drie plannen ingediend: 

Oostzaan fietsdorp. Een vurig pleidooi voor het gebruik van de fiets en verzoek om de auto zoveel mogelijk thuis te laten. Er moesten posters worden opgehangen, flyers uitgedeeld, de radio zou ingeschakeld worden en natuurlijk de lokale pers. 

Zwerfafval weren en daarmee het milieu sparen. “Alle dieren gaan dood van al dat plastic.” Ze hadden keurig uitgewerkt welke oplossing zij zagen voor het probleem. Prullenbakken plaatsen bij de scholen. Prikkers beschikbaar stellen en zelf stickers maken die op de bakken geplakt kunnen worden. Ze hadden heel gedegen de kosten daarvan begroot in een opstelling die tot op de cent nauwkeurig was berekend. 

Meer Groen. Deze groep pleitte voor een picknick tafel bij school en vooral een stuk of vier-vijf inheemse fruitbomen planten. Appels en bramenstruiken, zodat die vruchten aan de tafel kunnen worden genuttigd. Ook dit voorstel was voorzien van een doordachte en kloppende begroting. Zelfs over het onderhoud hadden ze goed nagedacht: “Wij onderhouden de tafel en de bomen zelf, onze ouders doen mee.” 

In de pauze werd stevig beraadslaagd en daaruit kwamen veel vragen op, die alle na de pauze aan bod kwamen. Keurig gedisciplineerd, niet door elkaar heen praten, ook de antwoorden waren duidelijk en goed geformuleerd. Iedereen tevreden en toen volgde het belangrijkste deel van de vergadering: de stemming. 

Het plan dat de meeste stemmen kreeg is de winnaar en dát gaat ook uitgevoerd worden. Het fietsplan kreeg twee stemmen, het plan meer groen kreeg vier stemmen en winnaar was het plan zwerfafval te lijf gaan met zes stemmen. 

“Dit is nou een mooi voorbeeld van democratie”, verklaarde voorzitter Polak. Hij was trots op de kinderen die een goede inzet toonden. Hij bedankte hen en zegde hun toe dat er binnen een maand contact zal worden opgenomen over de uitvoering van het winnende plan. De wethouder Eelco Taams reikte een mooi certificaat uit en met het maken van een groepsfoto werd deze middag afgesloten. 

Allemaal op de trap.