OBS De Rietkraag neemt watertappunt in gebruik

Nieuws
Aan Jiri de eer om als eerste zijn dopper te mogen vullen.
Aan Jiri de eer om als eerste zijn dopper te mogen vullen. (Foto: Rodi Media/MvS)

OOSTZAAN - Het gebouw van OBS De Rietkraag is voorzien van een watertappunt. Het is afgelopen middag officieel geopend door leerling Jiri (10), onder toeziend ook van burgemeester Marvin Polak en ‘Druppie’. Het was meteen de start van een schoolproject waarin gezonde voeding centraal staat.

door Marcel van Stigt

Vijf weken lang gaan de kinderen onder meer aan de slag met recepten maken, smaken en koken. Dat is bedoeld om ze bewust te maken van gezonde voeding. Maar daar hoort ook voldoende water drinken bij. Er waren al speciale doppers uitgedeeld om te gebruiken, maar er was nog iets extra’s nodig om als stimulans te dienen. Een watertappunt.

Maud Koopmans, Gezonde School-coördinator, heeft het initiatief genomen deze voorziening aan te vragen bij de gemeente. Met succes. “We kregen snel een akkoord en de gemeente heeft dit financieel ondersteund.”

Om te onderstrepen dat de gemeente Oostzaan vierkant achter dit project staat kwam burgemeester Marvin Polak naar de opening. Hij gaf de kinderen, die zich massaal op het schoolplein hadden verzameld, mee dat het belangrijk is voldoende water te drinken, en wel door twee keer op een dag je dopper vullen. 

“Maar waarom is dat zo belangrijk?”, vroeg hij aan zijn jeugdige publiek.

“Dan word je heel groot!”, klonk het meteen.  

Aan de tienjarige Jiri de eer om het tappunt te openen. Hij mocht zijn dopper als eerste vullen en er een ferme slok uit nemen. ‘Druppie’, een in een druppelvormig pak gehesen medeleerling - of was het een leerkracht? - keek toe. Na afloop, toen de kinderen weer naar binnen liepen, mochten ze ‘Druppie’ een high five geven. Die kans lieten ze niet liggen. En ook de burgemeester ontkwam daar niet aan, ook al zei hij nog: “Ik ben geen ‘Druppie’.”

Vanaf nu is het voor de scholieren makkelijker en aantrekkelijker om hun dopper te vullen en dus voldoende water te drinken. Maar niet alleen voor hen. Het tappunt is bedoeld voor de hele buurt. 

De opening is verricht door Jiri, geflankeerd door de burgemeester en Druppie.