Noa en Florance zorgen voor een mooie pakjesavond

Algemeen
Florance (l) en Noa willen met hun Sinterklaasactie graag iets doen voor mensen die het niet zo breed hebben.
Florance (l) en Noa willen met hun Sinterklaasactie graag iets doen voor mensen die het niet zo breed hebben. (Foto: AGHeeremansPhotography)

LANGEDIJK - Als het aan deze twee ligt, dan wordt hun sinterklaasactie een jaarlijkse traditie, waar ze heel veel gezinnen heel blij mee gaan maken. Noa Groen (25) en Florance Kos (24), liepen al een tijdje rond met de gedachte om juist in deze tijd iets te doen voor mensen die het niet zo breed hebben.

“Omdat we zelf als kind altijd zo ontzettend genoten van de periode rondom Sinterklaas, en wij altijd enorm werden verwend met cadeautjes, wilden we iets bedenken om dit voor elk kind mogelijk te maken”, vertelt Florance. 

“Sinterklaas is inmiddels een beetje een beladen onderwerp aan het worden, met alle toestanden rondom de Pieten. En sinds de corona is een feestelijke intocht ook niet meer vanzelfsprekend. Het is net of Sinterklaas geen goed meer kan doen. Ook dat gegeven was voor ons de trigger om er weer iets positiefs van te maken, er iets leuks mee te doen”, vult Noa aan. 

Sinterklaas is hét feest voor kinderen, met het Sinterklaasjournaal, de intocht, schoentje zetten, én natuurlijk een zak vol cadeautjes op pakjesavond! “Het is zo’n onwijs feestelijke en gezellige tijd. Het kan toch niet zo zijn dat kinderen van nu dat niet meer zo beleven zoals wij dat altijd hebben beleefd!” Noa en Florance bedachten een plan. Aan sponsors, winkels, werkgevers en familie werd gevraagd of zij wilden meewerken aan een actie om voor zo’n 20 - 25 gezinnen een zak vol cadeautjes te regelen. “We hebben sowieso een aantal toezeggingen voor speelgoed en boeken, maar ook chocoladeletters en snoepgoed komen natuurlijk in de zak van Sinterklaas.”

Van die zakken kunnen ze er trouwens nog wel een aantal gebruiken! “Ja, die ouderwetse jute zakken, daar hebben we er nog wel een stuk of 20 van nodig! Net als rollen inpakpapier, plakband, dat soort dingen. Alles is welkom!” Inpakkers zijn al geworven onder de vrienden. “We hebben al een datum in de appgroep geblokt, dan houden met een hele groep ‘hulppieten’ een inpakavond”, lacht Florance.

Die cadeaupakketten komen voor elkaar, daar zijn de vriendinnen van overtuigd. En mochten zich meer dan 20 gezinnen aanmelden dan gaan ze ook dat fixen. “Iedereen die we bellen om hulp is enthousiast. We merken dat er veel meer mensen zijn zoals wij, die graag iets voor hun dorpsgenoten doen, en dan vooral voor mensen die het niet breed hebben. Op social media kregen we meteen ontzettend veel positieve reacties, en aanbod van hulp en spullen. Met dat saamhorigheidsgevoel zit het wel goed hoor, in Langedijk.” 

Jammer genoeg staan juist die gezinnen waarvoor ze deze actie hebben opgezet, nog niet in de rij. Met dit artikel hopen Noa en Florance deze mensen te bereiken en ook liggen er overal in het dorp flyers die oproepen om zich te melden. Bij de aanmelding wordt absoluut niet gevraagd naar omstandigheden of inkomen, benadrukken de dames. “Juist niet, dat gaat ons helemaal niks aan! We komen de cadeauzakken ook niet thuis langsbrengen bij mensen die zich aanmelden, we willen helemaal niet weten waar en hoe iemand woont. Wanneer mensen juist wel willen dat we het langsbrengen, dan kan dat natuurlijk ook! Wij willen gewoon heel graag iets voor u doen, voor uw kinderen, en we hoeven daar echt niks voor terug”, besluiten ze eensgezind. “Het organiseren van deze actie geeft al zo’n onwijs goed gevoel, laat staan dat we mensen straks een geweldige pakjesavond kunnen bezorgen. Dat zou toch fantastisch zijn!”

Bent u een gezin of kent u een gezin dat het - om welke reden dan ook - niet breed heeft en bij wie pakjesavond geen vanzelfsprekendheid is? Mail naar sinterklaasactielangedijk@gmail.nl en vermeld hoeveel kinderen het gezin heeft, van welke leeftijden en jongen of meisje. Dan helpen Noa en Florance u heel graag om er een onvergetelijk sinterklaasfeest van te maken! 

(door Marsha Bakker)