Waardse scholieren kruipen in de huid van échte journalisten

Algemeen
De deelnemers aan het project Nieuwsjagers leren onder interviewtechnieken. Want hoe stel je nou een kritische vraag?
De deelnemers aan het project Nieuwsjagers leren onder interviewtechnieken. Want hoe stel je nou een kritische vraag? (Foto: Lotte Keizer)

HEERHUGOWAARD – Of er toekomstige topjournalisten of razende reporters bij zullen zijn, weten we pas over acht weken. Woensdagmiddag 7 september was het een drukte van belang in de brasserie van Wijkcentrum de Zon in Heerhugowaard. Jeroen Schutz, Lotte Keizer en Wytze Niezen van Stepple ontvingen op die locatie een grote groep leerlingen die uitgenodigd waren om deel te nemen aan de eerste van in tien bijeenkomsten rond het project ‘Nieuwsjagers’, waarbij kinderen zelf hun eigen krant gaan maken.

Volop enthousiasme bij eerste bijeenkomst project Nieuwsjagers

Het programma liep bij de eerste bijeenkomst iets uit, omdat alle leerlingen van de basisscholen de Zonnewijzer, de Zevensprong, de Zeppelin en de Familieschool met bussen naar het wijkcentrum werden gebracht en er was iets misgegaan met de route. 

“We hadden ongeveer 130 leerlingen verwacht, maar omdat sommige klassen momenteel op kamp zijn, zijn het er deze eerste bijeenkomt iets minder”, zegt Lotte Keizer, die de coördinatie van het project in handen heeft en tussen de bedrijven door veelvuldig leerlingen en begeleiders op de gevoelige plaat zette.


Ook het met elkaar samenwerken en je eigen creativiteit ontwikkelen worden geoefend. (Foto: Lotte Keizer)

Lunch

Bij binnenkomst stond de uitgebreide lunch al klaar, verzorgd door de leerlingen van VSO de Spinaker in Alkmaar. Na een korte toespraak van Wytze Niezen werden de leerlingen per groepje naar de lunchtafel gedirigeerd, waar ze de buiken rond konden eten en zo voldoende energie konden opbouwen voor de rest van de middag. Na de lunch stonden namelijk de eerste lessen en workshops op het programma en elk groepje leerlingen werd begeleid door enthousiaste dames en heren die allen een pedagogische achtergrond hebben. De eerste bijeenkomst beek meteen een vruchtbare, vol goede ideeën en originele invalshoeken.

Eigen krant

Uiteindelijk is het bedoeling dat de leerlingen, uit de groepen 5, 6, 7 en 8, gezamenlijk een eigen krant gaan maken; een nieuwsblad met mooie verhalen en foto’s. Over - nu nog - acht weken zal duidelijk worden of er talentvolle nieuwsjagers zijn komen bovendrijven. De ‘nieuwsjagerskrant’ zal bij Rodi Media gedrukt worden en door heel Heerhugowaard worden verspreid. “Stepple bestaat nog niet zo lang”, vertelt Wytze Niezen. “Maar we hebben al eerder zo’n project gedaan en dat was erg succesvol. Om dit project in Heerhugowaard te starten hebben we met alle deelnemende scholen gesproken en ons concept uitgelegd. Mijn indruk van de eerste week is dat de leerlingen vooral heel enthousiast en leergierig zijn.’’


Razende reporter in de dop? (Foto: Lotte Keizer)

Reporterboek

Bij het maken van hun eigen krant werken de leerlingen aan hun taal- en onderzoeksvaardigheden, creativiteit en mediawijsheid en leren ze samenwerken en kritisch denken. Ze verwerven kennis rond woordenschat, hoe een krant gemaakt wordt en wie er betrokken zijn bij het maken van de krant. Leerlingen schrijven artikelen, nemen interviews af, vloggen en komen in aanraking met allerlei media. Ter ondersteuning krijgen ze allemaal een fraai uitziend reporterboek, waarin ze mogen schrijven en tekenen. Wytze: “Die werkbladen hebben de leerlingen tijdens het hele project nodig om daar hun opdrachten en aantekeningen in te maken. Er staan ook leuke interviews in. Deze zijn niet alleen leuk om te lezen, maar kunnen inhoudelijk ook als voorbeeld worden gebruikt. Er staat ook een aantal puzzels in en die zijn weer heel handig omdat de leerlingen door het maken van de puzzels meteen wat moeilijke woorden leren uit het journalistenvak.’’


Kinderen leren om tijdens een interview de juiste vragen te stellen. (Foto: Lotte Keizer)

Zelf een strip maken

In veel kranten staan strips. Soms zijn ze erg grappig, andere keren gaan ze over de actualiteit. Bijvoorbeeld over iets waar iedereen het op dat moment over heeft. In het reporterboek legt een striptekenaar uit hoe je een goed stripverhaal maakt. De leerlingen mogen zelf ook een strip maken. Een beeldverhaal met foto’s staat al afgedrukt in het reporterboek en de leerlingen mogen er zelf een tekst bij verzinnen. Ook is er de mogelijkheid om zelf plaatjes te tekenen en daar dan ook weer een tekst bij te verzinnen. Een absolute uitdaging! Iedereen is benieuwd wat de leerlingen over pakweg acht weken allemaal hebben geleerd en of er al nieuwe nieuwsjagers staan te trappelen om mensen te interviewen. 

RUUD DE WAARD

Afbeelding
Afbeelding
Ook het met elkaar samenwerken en je eigen creativiteit ontwikkelen worden geoefend.