Langedijk4GlobalGoals: ‘We gaan weer beginnen’

Algemeen
 Klaas Zwart, voorzitter van stichting Langedijk4GlobalGoals.
Klaas Zwart, voorzitter van stichting Langedijk4GlobalGoals. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - “Onze publieksacties hebben vanwege corona maandenlang stilgelegen. Maar deze maand gaan we weer van start. We beginnen op 30 oktober met de Nacht van de Nacht en in november openen we weer onze Repair Cafés. We kijken er naar uit”, aldus Klaas Zwart, voorzitter van stichting Langedijk4GlobalGoals.

“Het eerste aansprekende evenement is de Nacht van de Nacht. Dat vindt zaterdag 30 oktober plaats in de nacht waarin de zomertijd overgaat naar de wintertijd. Traditioneel bezoeken we dan per boot het Oosterdelgebied. Dit jaar pakken we uit met drie buitenactiviteiten: varen, wandelen en fietsen. Deelnemers moeten zich vooraf aanmelden en hun keuze opgeven via acties@langedijk4gg.nl. Hen wacht een unieke ervaring. Deelname is gratis, een eventuele vrijwillige bijdrage besteden we aan onze bomenactie. We laten er dit jaar al 5.000 planten, wellicht worden dat er meer!”

Twee Repair Cafés per maand

“Vanaf november gaan de Repair Cafés weer open. We zitten dan de tweede woensdag van die maand in De Binding in Zuid-Scharwoude en de vierde woensdag in het Behouden Huis in Oudkarspel. Op beide locaties herstellen we nagenoeg alle apparatuur war een stekker aan zit en dat draagbaar is. Ook doen we kleine kledingreparaties. De dienstverlening is gratis, voor eventuele onderdelen moet wel betaald worden. Als extraatje schenken we de eerste weken gratis koffie!

Eindejaars energie-actie

“Dit najaar willen we een lokale energiecoöperatie oprichten. Daarmee richten we ons op de inwoners van Dijk en Waard. In december staat onze actie Bestrijding Energiearmoede op de agenda. Dit houdt in dat we lokale minima tegen een kleine eigen bijdrage een uitgebreid een pakket energiebesparende middelen aanbieden. Daarmee bespaar je op jaarbasis enkele tientallen euro’s op je energiekosten. In een tijd waarin de energieprijzen de pan uitrijzen, lijkt ons dit een mooi aanbod. Deze actie past perfect bij onze doelstellingen. Aan deze actie zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Maar het is een passende afsluiting van het jaar.”

Dijk en Waard

“Komend jaar blijven we actief in de gemeente Langedijk. Onze ambitie is om uiteindelijk van Dijk en Waard een Global Goals-gemeente te maken. Daarover zijn al enkele gesprekken gevoerd en hebben we contact gehad met verschillende maatschappelijke organisaties in Heerhugowaard. Ook hebben we inwoners van Heerhugowaard afgelopen tijd betrokken bij verschillende acties. Tientallen inwoners hebben een pakket vogelstickers en ontvangen. We wisselen met de initiatiefnemers voor een energie-coöperatie in Heerhugowaard kennis en ervaring uit. En er is een duurzame fietstocht door Langedijk en Heerhugowaard uitgezet. De totale tocht is 50 kilometer, de afzonderlijke routes zijn 25 kilometer lang. Ze voeren langs diverse duurzame initiatieven in Dijk en Waard. Leuk, leerzaam en lekker, want onderweg koop je (h)eerlijke producten langs diverse stalletjes langs de weg. Komend jaar zijn er onder meer plannen voor lezingen over duurzame onderwerpen. We hebben een aantal aansprekende locaties én sprekers op het oog! Ook hopen we dat onze stand van Bekerstreet weer een plaatsje krijgt op het Indian Summer Festival 2022.”

Meest duurzame gemeente

“Langedijk is in 2011 uitgeroepen tot ‘meest aansprekende Millenniumgemeente en in 2016 tot ‘meest inspirerende Millenniumgemeente’ van het land! Wij willen die traditie voortzetten in de nieuwe gemeente. Wellicht leidt dat tot een titel voor Dijk en Waard als meest duurzame gemeente van het land. Dat  doen we dan graag samen met de inwoners van deze gemeente.”

Voor meer informatie, zie www.langedijk4gg.nl.

Vanaf november gaan de Repair Cafés weer open.
Bekerstreet op het Indian Summer Festival (ISF).