10 vragen aan Karin en Gerard van der Vliet

Algemeen
Karin en Gerard van der Vliet
Karin en Gerard van der Vliet (Foto: aangeleverd)

Antwoord op de vraag van Louisa Benali: Hoe ervaren jullie de vraag naar hulp?

Allereerst, oma, want zo noemen wij haar altijd, bedankt dat u ons heeft aangedragen voor deze leuke rubriek. Gerard vraagt bijna niet om hulp. Hij zegt dat dit niet in zijn aard ligt. Ikzelf ben ook niet van het vragen naar hulp, we geven het liever. Maar toen onze dochter ging trouwen en ik niet veel kon doen in verband met een knie-blessure / slechte knie, ontving ik veel hulp van de zussen Benali. Ik vond dat mooi, maar moeilijk om te aanvaarden. 

Wie bent u?

Wij zijn Gerard en Karin van der Vliet. Een hechte familie bestaande uit zoon Celestin, dochter Richelle en schoonzoon Sjon. Zij hebben twee dochters; Shay en Liv. Gerard is timmerman en werkt bij de firma K. Dekker Kleinbouw in Warmenhuizen.

Ik ben raadslid van Lokaal Dijk en Waard, voorzitter verkeersbrigadiers van Langedijk, de Cliëntenraad van AristoZorg in Buitenzorg en van het Ogen en Oren project. 

Van wie bent u dr ien?

Gerard is er ien van Willem en Bertha van der Vliet-Groot voorheen van de Raadhuisbuurt in Noord-Scharwoude, later verhuisd naar de Prinsengracht te Zuid-Scharwoude. Gerard heeft vier zussen en vier broers. Gerard zijn vader werkte bij de Hoogovens en later bij de Gesta in Zuid-Scharwoude.

Ik ben er ien van Dick en Marjan de Boer-Brommer. Ik kwam hier wonen toen ik negen jaar was. Mijn vader ging toen bij de firma Mol en Blom werken op de Handelskade in Noord-Scharwoude. Hij had op een gegeven moment de spullen overgenomen en is op de Dorpsstraat in de koelhuizen van de familie Vriesman voor zichzelf begonnen. Mijn vader heeft met welstandsgroep de oude Barnewielschool weten te behouden wat nu het Behouden Huis is. Hij en moeder hebben dat jarenlang beheerd en toen zij gingen scheiden hebben Gerard en ik het stokje overgenomen.

Wat heeft u met dit dorp?

Gerard en ik hebben een maatschappelijke functie voor de bewoners van Langedijk. Als er een probleem is komen de mensen bij mij aan de deur of ik word gebeld om het probleem op te lossen en meestal lukt dat. De deur staat ondanks de coronatijd ook altijd open voor mensen die graag even koffie willen komen drinken en of even een praatje willen maken.

Gerard en ik zijn jaren lang beheerders geweest van het Behouden Huis en de knutselclub. Bij de knutselclub kwamen wel 120 kinderen en hielpen 25 begeleiders. Nadat wij letterlijk uit het Behouden Huis zijn gezet werd ik gevraagd voor de raad, Dorpsbelang Langedijk wat ik met veel plezier doe. Nu de fusie er aan komt zijn we met Dorpsbelang, Hart voor Langedijk en Kleurrijk samen gegaan in Lokaal Dijk en Waard. Ook sta ik in voor mensen die hun kleding of spullen kunnen brengen voor de Voedselbank en voor Jemagerzijn.

Wat is de mooiste plek van Langedijk?

Gerard vind de Prinsengracht het mooist omdat dat nog het oude pad aangeeft van vroeger.

Ik vind de Concordia een prachtig plekje waar wij vroeger vaak naar Bal na gingen te dansen na de operette.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Gerard denkt graag terug aan de slootjes rond de Prinsengracht, Grenspad en de west in.

Bij mij is het het oude Behouden Huis wat eigenlijk jaren ons tweede thuis is geweest en waar we heel veel mensen hebben leren kennen zoals de familie Benali van de feestjes die ze daar gaven. Na de periode van het Behouden Huis is Gerard gevraagd om te helpen met de sportschool te verbouwen bij Benali Gym en daar is hij aan de familie blijven hangen en zij aan ons.

Wat is uw advies voor de burgemeester?

Ik vind dat best moeilijk want ik heb korte lijntjes met de burgemeester en ik weet hoe zeer zij betrokken is bij de inwoners van Langedijk.

De mensen in Langedijk willen graag gehoord worden dus mijn advies is: neem en houd contact met de inwoners.

Wat is het beste advies dat u zelf kreeg?

Gerard heeft als advies meegekregen let op je centen, je kunt het maar één keer uitgeven.

En het beste advies dat ik heb gehad is: ‘Al is het nog zo donker het wordt altijd weer licht’ en denk altijd in oplossingen in plaats van problemen.

Wat zouden de mensen echt van u moeten weten?

Dat de deur altijd voor iedereen open staat! En dat mijn kleinkinderen supertrots op mij als oma zijn. 

Wie is uw opvolger in deze rubriek en wat wilt u haar vragen?

Mijn opvolger is Els Nieuwland. Zij zit bij mij in de partij Lokaal Dijk en Waard. Mijn vraag is: je staat op nummer vier van de lijst. Hoe sta jij in jouw partij van Lokaal Dijk en Waard?