Wandelen door Noord

Over de golfbaan, langs het kanaal

Algemeen
John Jansen van Galen tijdens een van zijn wandelingen.
John Jansen van Galen tijdens een van zijn wandelingen. (Foto: Corrie Leenhouts)

NOORD - Amsterdam-Noord, ‘groene stad aan het water’, is, anders dan men vaak meent, een uitgelezen wandelgebied, speciaal in Corona-tijd. John Jansen van Galen, 70 jaar wandelaar, neemt onze lezers ook deze week weer mee op pad.

John Jansen van Galen

Je bent vanuit Noord zó buiten de stad. We lopen door een tunneltje onder de A10 door en ineens opent Waterland zich voor ons: recht vooruit het torentje van Broek, rechts de toren van Zunderdorp (tijdelijk geheel in rood doek verpakt), schier eindeloze weiden en vlakbij de golfbaan. Golf legt een groot beslag op ruimte maar is vaak landschappelijk mooi, zoals hier: golvend grasland, doorsneden met sloten en rijtjes bomen. We zijn eerst langs de geluidsschermen van de A10 gelopen: nog (!) geen windturbines, wel wilgenkatjes aan boomtakken, een brede strook groen met vijvers waarbij mensen hele roedels honden uitlaten. Dan doorkruisen we het terrein van de Waterlandse Golfclub, veel mensen rollen hun clubs in karretjes met zich mee - deze sport wordt niet door corona getroffen, al is het clubhuis dicht.

Dan buigt de weg naar het kanaal. Het Noordhollandsch Kanaal heeft en trieste historie: het diende in de negentiende eeuw maar vijftig jaar het doel waarvoor het werd gegraven was, namelijk kortere route voor overzeese scheepvaart dan via de Zuiderzee. Maar met al zijn sluizen bleek de route via het kanaal nauwelijks korter. Toen werd door de duinstrook heen het Noordzeekanaal gegraven. Op het Noordhollandsch Kanaal zie je nog maar zelden vrachtvaart, er wordt nu overwogen het te bestemmen voor sport en recreatie, van roeiers en kanovaarders. Goed idee! Toch is het mooi wandelen langs die waterweg, met aan de overzij het Landsmeerder Veld en de huizen van Landsmeer. Voor de afwisseling krijg je eerst links, in de ‘slobvelden’ van de voormalige rioolwaterzuiveringsinstallatie, het huidige terrein van de vroegere ADM-krakers, nu blijkens een opschrift de ‘Amsterdam Doe-het-zelf-Maatschappij’. ‘A city without spaces is like a circus without a clown’, staat bij de ingang en zo is het: een stad zonder ruimten is een circus zonder clown. Je kunt er een kijkje nemen maar laat de ‘vrije kunstenaars’, alias ‘stadsnomaden’ met rust. Bij de ingang is een ‘free shop’: voor gratis ruilen, want: ‘To share is to care’. Delen is zorgen voor elkaar. En zo is het ook.

Opnieuw onder de A10 door zie je links de Noorderbegraafplaats. Ga de poort door en maak een rondje langs borders met prachtige violen en bijzondere graven. Grafcultuur wordt steeds fantasierijker in Nederland: twee Indianen op een graf, een stenen hond als grafwacht, een Hindoestaanse vrouw uit Saramacca, Suriname, spreuken uit de Koran en veel voetbalattributen. Dan kuieren we terug naar het metrostation Noord. Lengte: 7 km, 1 uur 45 min. Deze wandeling ook maken? 

Routebeschrijving: 

Begin- en eindpunt metrostation Noord.Verlaat het station aan de achterzijde (P + R), ga rechts voorbij slagroom, onder tunneltje door en over brugje, en dan links, voetpad langs fietspad. Op kruising met brede weg (Van Heekweg) even links en meteen rechts over witte brug. Dit pad met een bocht naar rechts volgen en op Y-splitsing links aanhouden. Aan het eind links omhoog en op fietspad links. Op T-kruising met dijk linksaf. (NB. U kunt ook via een dammetje een parallel pad over het golfterrein volgen). Op kruising bij witte brug links, met een bocht naar rechts langs clubhuis en onder viaduct door. Op kruising bij wegwijzer 3464/2 links en de weg langs het kanaal blijven volgen, (links de vrijstaat van de ADM-groep). Tweemaal onder viaduct door, na het tweede meteen LA voetpad, trap af, linksaf (H. Meerum Terwogtweg), aan het eind rechtsaf Elzenhagensingel en meteen linksaf naar metrostation.