Fragment uit They Shall Not Grow Old.
Fragment uit They Shall Not Grow Old. (Foto: aangeleverd)

Grensverleggende docu en waargebeurd verhaal bij Filmhuis Schoorl

SCHOORL - Bij Filmhuis Schoorl worden vrijdag 29 november twee films vertoond. Het waargebeurde 'Three Identical Strangers' en de grensverleggende documentaire 'They Shall Not Grow Old'. Filmhuis Schoorl vertoont wekelijks op vrijdag twee films om 15 uur en om 20 uur in De Blinkerd, Heereweg 150, Schoorl. De film wordt vertoond zonder pauze, een toegangskaart geeft tevens recht op een consumptie na afloop van de filmvoorstelling.

Three Identical Strangers

15.00 uur - V.K., 2018, 96 minuten, regie: Tim Wardle, met: De drieling Bobby, David en Eddy, genre: biografie, documentaire

Het verbazingwekkende en waargebeurde verhaal uit de jaren 80, begint als een Amerikaanse versie van het programma Spoorloos. Jongeman Bobby gaat studeren op een Amerikaanse universiteit en op zijn eerste dag begroet iedereen hem uitgebreid en vraagt hoe zijn vakantie is geweest, alsof hij daar al jaren heeft rondgelopen. Hij blijkt hier een identieke tweelingbroer David te hebben. De media smullen ervan, vooral als blijkt dat er nog een derde identieke broer Eddy zich in dit mediacircus meldt. Wat start als een gedenkwaardig feelgood verhaal over een hereniging van een eeneiige drieling, ontwikkelt zich tot een  documentaire over een duistere geschiedenis die eindigt in een bizar en sinister mysterie.

They Shall Not Grow Old

20.00 uur - V.K./Nieuw-Zeeland, 2018, 99 minuten, regie: Peter Jackson, genre: documentaire, historisch

They Shall Not Grow Old is een grensverleggende documentaire die gemaakt werd naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Regisseur en Oscarwinnaar Peter Jackson (The Lord of the Rings) geeft met de film een nieuwe kijk op het dagelijks leven aan het front, zoals het leven in de loopgraven en de onderlinge kameraadschap tussen de soldaten. Hij heeft oude beelden uit de archieven van de BBC en het Imperial War Museum digitaal bewerkt en ingekleurd waardoor ze hedendaags lijken. Deze adembenemende film zou wel eens het meest grootschalige film experiment van onze tijd kunnen zijn en is tevens een waardevol eerbetoon aan een generatie die door een wereldoorlog voor altijd veranderde.

Meer informatie? Reserveren? Kaarten á 10 euro (7,50 euro onder de 18 jaar) , kunnen besteld worden op www.filmhuisschoorl.nl of aan de kassa voor de voorstelling (de zaal is open een uur voor de voorstelling)

Yvette van der Does
Meer berichten