Een gezonde en duurzame werkhouding

Algemeen
Voorkom vooroverbuigen
Voorkom vooroverbuigen Foto: Pexels.com

Sinds de coronacrisis werken steeds meer mensen thuis en het risico op een verkeerde houding wordt daarmee groter. Hoe kun je er zorg voor dragen om gedurende de dag een betere houding aan te nemen?

Of met andere woorden: hoe kun jij duurzaam werken vanuit huis zodat jij over 5 jaar niet last krijgt van je rug als gevolg van een verkeerde houding. Duurzaamheid gaat dus ook over een goede werkhouding. Hier volgen een aantal tips.

Gezond thuiswerken in een goede houding is belangrijk

Wandelen, intensief sporten of gewoon rechtop staan: daarmee wordt de rug nauwelijks belast. Hoe dan wel? Door te zitten. Lang stilzitten - om precies te zijn - zorgt ervoor dat het bekken naar achteren kantelt en de onderrug bol komt te staan. Het gevolg hiervan is dat de spieren meer belast worden alsmede de gewrichtsbanden en tussenwervelschijven.

Hier kun je iets aan doen

Een goede zithouding is wel degelijk mogelijk. Hoe? In z’n algemeenheid: pas de stoel aan je lichaam aan en verander geregeld van zithouding. Daarnaast is het goed om elk kwartier tot 25 minuten even ‘het zitten’ te onderbreken door bijvoorbeeld even te gaan staan, bewegen of te rekken. Naast deze algemene tips bestaan een aantal specifieke ‘zit tips’: plaats de voeten recht op de grond waarbij de knieën lager zijn dan de heupen. Zorg voor wat ruimte tussen jouw zitvlak van de stoel en de knie. De lage steun voor de rug moet ongeveer net boven de broeksriem uitkomen. De schouders ‘moeten’ tegen de rugleuning steunen. En bijna vanzelfsprekend: voorkom vooroverbuigen en leun daarentegen een klein beetje naar achter.

Extra tips

Beschik jij thuis niet over een geavanceerde bureaustoel, wees niet getreurd. Een opgerolde handdoek tussen de rug en de rugleuning biedt extra steun voor de onderrug. Een kussentje kan het zitvlak verhogen van de stoel. Of zorg voor een ‘poef’ of een ander steuntje voor de voeten wanneer de ‘grond te laag is’. Let daarnaast op dat het scherm van de computer en toetsenbord altijd recht voor je staan. De bovenkant van het scherm moet op ooghoogte staan. Trek schouders niet te veel geforceerd op, maar laat deze ontspannen hangen. Bewaar een armlengte afstand tot het scherm, plaats het toetsenbord minimaal vijftien centimeter van de rand en beweeg vanuit de voorarm met de muis (niet vanuit de pols).

Succes

Succes met deze tips om fysiek thuis gezond te blijven werken. Duurzaam werken betekent immers ook een goede werkhouding.

Afbeelding
Afbeelding