Edgar Fernhout, Zonder titel, 1974. Olieverf op doek
Edgar Fernhout, Zonder titel, 1974. Olieverf op doek ((Foto: aangeleverd))

Drie tentoonstellingen bij Kranenburgh

  Cultuur

BERGEN - In museum Kranenburgh openen de volgende tentoonstellingen: 'Licht in kleur' van Edgar Fernhout, 'Based on a True Story' van Esther Tielemans en 'Onder Vrienden – De Bergense School in kaart'. Alle drie de exposities zijn te zien van 23 juni tot 10 november.

"De kunstenaar is slechts aanjager van onze fantasie. In ons hoofd ontstaat de sensatie, het verhaal, de droom. Fernhout stelde nooit teleur. Zijn werk is consistent in zijn zeggingskracht, het leest als een gedicht." Schilder Edgar Fernhout (1912-1974) geschetst door Rudi Fuchs, kenner en vriend van Fernhout, voormalig directeur van onder meer Stedelijk Museum Amsterdam en gastcurator van deze tentoonstelling. Fuchs' presentatie focust op de jaren 1960 en 1970 waarin Fernhout door zijn vernieuwingsdrang in de voorhoede van de Nederlandse kunst opereert. Eenmaal uit de schaduw van zijn overleden moeder Charley Toorop verkiest Fernhout de abstractie, met de natuur rond Bergen en de werking van het licht binnen het landschap als onuitputtelijke bronnen van fascinatie. Aan de hand van een dertigtal werken nodigt de tentoonstelling uit tot het daadwerkelijk ervaren van herfstlicht, licht van zee of de kleur van vriesweer.

Esther Tielemans

Esther Tielemans (1976) maakte de afgelopen jaren naam met ruimtelijke schilderijen waarin kleur allesbepalend is. In haar solotentoonstelling 'Based on a True Story' brengt Tielemans voor het eerst een serie schilderijen bijeen die ze de afgelopen twee jaar maakte. De installatie van acht schilderijen en drie vrijstaande monochrome panelen is opgebouwd als een wandeling, waarin de wisselwerking tussen de los getoetste schilderijen aan de wand en de strakke glanzende monolieten in de ruimte het verhaal vormt.

Onder Vrienden

Kranenburgh presenteert opnieuw een aantrekkelijk bloemlezing uit zijn collectie werken van de Bergense School, waarin grote namen als Leo Gestel, Charley Toorop en Dirk Filarski niet ontbreken. De talloze vriendschappen en relaties die begin twintigste eeuw in kunstenaarsdorp Bergen werden aangegaan resulteerden in een boeiend netwerk van verbindingen, dwarsverbanden en gezamelijkheden: de rode draad in deze tentoonstelling.

Museum Kranenburgh is te vinden aan de Hoflaan 26 in Bergen. Open in de periode van 15 juni tot 14 september: dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Tussen 15 september en 14 juni is het museum open van 11.00 tot 17.00 uur. Kijk ook eens op www.kranenburgh.nl.

Meer berichten