Samenzang met liedjes over de drie Egmonden - Verbonden door landschap en historie

Nieuws
 ‘Gezicht op Egmond aan Zee’ (na 1635) Claes Jacobsz van der Heck, meester van Alkmaar. (Foto Stedelijk Museum Alkmaar).
‘Gezicht op Egmond aan Zee’ (na 1635) Claes Jacobsz van der Heck, meester van Alkmaar. (Foto Stedelijk Museum Alkmaar). rodi.nl

DE EGMONDEN - Wie is er niet verknocht aan het aantrekkelijke landschap rond onze dorpen? De geschiedenis van de drie Egmonden heeft alles te maken met die ligging laag bij de duinen en de zee. Met een programma van mooie Egmond-liedjes, voordrachten en kleine stukjes historie, sluit St. Historisch Egmond haar 25-jarig jubileum af op zaterdagmiddag, 1 december in de oud-katholieke kerk en iedereen is welkom. De presentatie doet Kees Kraakman, die tevens zingt over zijn geboortegrond de Egmondermeer.
Muzikale medewerking verlenen muzikanten en zangers van Keetje & Co en de Zâalnêelden o.l.v. Laura Zwart. Het is geen gewoon optreden. Zij doen een beroep op een ieder die wil meezingen (ook zangers van andere koren) om naar de openbare repetitie te komen op vrijdag, 23 november om 19.30 uur. Alle aanwezigen krijgen een prachtig boekje met de teksten die geheel of gedeeltelijk kunnen worden meegezongen. Dit is gesponsord door de oud-papiergroep.

Egmond-Binner lied

Het gaat om liedjes die herkenning en een wij-gevoel oproepen. Immers de Egmonden zijn met elkaar verbonden door de historie en ‘alles van nu is aan vroeger ontstegen’, zo verhaalt het lied ‘In de mist van de tijd . Egmond-Binnen is het oudste dorp en Abt Gerard Mathijsen van de abdij gaat daarover iets te vertellen. Kees Kraakman zingt ‘Adelbertus’ Hand’ en dan volgt samenzang van het lied ‘Ziet mijn Egmond-Binnen daar’. Hierbij wordt wel een beetje gerekend op meezingers uit het mooie dorp van Sint Adelbert. Dichter Jaap Kramer brengt een kleine ode aan Egmond-Binnen.
‘Ik ben ’n Derreper’

Dan vertelt Derper Gerjan Zwaan over het ontstaan van zijn geboortedorp in een duindal en over de betekenis van de duinlandjes. Aansluitend een liedje in dialect van Jacob Zwart (Epifo): ‘Ik ben ’n Derreper met ‘n ‘onkie en ’n lankie in dôin’. Pastoor Scheltinga vertelt over de kerk die in zee is verdwenen en wat er daarna gebeurde. Jaap Dekker zingt het lied ‘Laag bij de duinen en de zee’ op de Ierse melodie: ‘The fields of Athenrye’, een van de liedteksten van Carla Kager. Het refrein is om mee te zingen en dat geldt ook voor het ontroerende lied dat Laura Zwart zingt over vier Derpers die als zovelen op zee gebleven zijn.
Hoever liedjes

Presentator Kees Kraakman zingt over de polder: ‘Hoeverture’ en ‘Ach mijn lieve land’ en Martijn Mulder, de voorzitter van St. Historisch Egmond gaat in op het ontstaan van Egmond aan den Hoef. Oud-slager Arie Heddes is voorzanger van het Hoever lied ‘Dicht bij zee’ van Rinus Druiven, waarbij op Hoever meezingers wordt gerekend. Daarna is Jan Houtenbos, dorpswethouder van de Egmonden aan de beurt. Een programma van anderhalf uur, maar alles kort en krachtig. Dat geldt ook voor de voordrachten van Carla Kager: ‘Keetje Buis’ en ‘Het meisje van de Bleek’. Jaap Zwart zingt het nieuwe lied ‘Duizend jaar zand’ en ook dat is hem op het lijf geschreven. Na de samenzang van ‘Egmonds Panorama’ en ‘Mijn dorpje bij de zee’, liedjes waarin iedere Egmonder en Egmondliefhebber zich kan herkennen, eindigt de bijeenkomst. Dan is er in het o-k Verenigingsgebouw een nazit met een kleine markt van Egmond-boeken en vlaggen. St. Historisch Egmond rekent op veel bezoekers, dus kom ruim op tijd. www.historischegmond.nl

‘Laag bij de duinen en de zee’: zaterdag 1 december 15.00 uur in de o-k kerk Egmond aan Zee. Toegang gratis met een schaalcollecte voor de kerk. Openbare repetitie: vrijdag 23 november 19.30 uur in deze kerk.

Kadertje
‘Laag bij de duinen en de zee
We delen er vreugd’ en verdriet
Alles komt en gaat voorbij
Met de golven en het getij
Alleen de zee zingt nog het oude lied’