KBO overhandigt rapport ‘Zorgen voor Morgen’ aan wethouders Dijk en Waard

Algemeen
Ouderenhuisvesting: een belangrijk punt van aandacht.
Ouderenhuisvesting: een belangrijk punt van aandacht. (Foto: Leszek Glasner)

DIJK EN WAARD - Cor Wever, Kees Korver en Joke Visser, respectievelijk voorzitter, secretaris en magazineverspreider van de KBO Langedijk, overhandigen vrijdag 5 november het rapport ‘Zorgen voor Morgen’, over ouderenhuisvesting, aan de wethouders Annette Groot van Heerhugowaard en Marcel Reijven van Langedijk. 

Dit rapport is geschreven door de afdeling Ede van KBO/PCOB en grotendeels ook hier van toepassing. KBO Langedijk geeft de wethouders daarom dit rapport mee voor de nieuwe gemeente Dijk en Waard. “Ouderen willen graag een vorm van huisvesting die past bij hun levensfase en afnemende mobiliteit (kleiner, gelijkvloers) en mogelijk toenemende behoefte aan zorg”, aldus het drietal. “De woningen, die ouderen verlaten komen beschikbaar voor jongeren en gezinnen. Goede ouderenhuisvesting bevordert daarmee ook de kansen van de jongeren op de woonmarkt. Ouderenhuisvesting is ook voor jongeren belangrijk!”

Woonvormen

Het rapport geeft een overzicht van allerlei mogelijke vormen van ouderenhuisvesting. Het zet allerlei woonvormen voor ouderen op een rij, waarbij ook een vorm van zorg mogelijk is. “Onderscheid wordt gemaakt tussen individuele woonvormen als woningsplitsen, kangoeroewonen, mantelzorgwoningen en collectieve woonvormen zoals woongroepen en hofjes. Ouderen raden we aan op tijd na te denken over de toekomstige woonvorm. Voor de gemeente zijn adviezen geformuleerd om de mogelijkheden voor ouderenhuisvesting te verruimen. Opvallende voorstellen daarin zijn het mogelijk maken van pre-mantelzorg woningen en het in het leven roepen van een informatiepunt waar ouderen informatie en advies kunnen krijgen over aspecten van de ouderenhuisvesting.” 

Nu al nadenken

Hoofdlijn in het rapport is het dringende advies aan jongere ouderen om nu al na te denken over de toekomstige woonsituatie. “Daarover moet dan ook gesproken worden met de familie en afspraken over vele zaken moeten vastgelegd worden. Daarom heeft de notitie ook de titel ‘Zorgen voor Morgen’. Bij ieder van de aangereikte mogelijkheden worden ook diverse aandachtspunten genoemd. Vele daarvan kunnen opgelost worden door de gemeente. Een van de aanbevelingen is om pre-mantelzorg woningen mogelijk te maken. Dan hoeven ouderen niet te wachten tot er een mantelzorg behoefte is ontstaan en het vaak al te laat is. Als men ouder is dan 67 jaar en er een sociale relatie is kan dan al gestart worden met een pre-mantelzorg woning. In de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk bestaat nog niet zo’n regeling in tegenstelling tot een aantal andere gemeenten. Een andere suggestie is een informatieloket in te stellen waar ouderen met vragen over dit onderwerp terechtkunnen.”