Vlnr: Karlijn van Andel (studente Clusius College), tulpenboer Tom Groot en Rowin Hartman Kok (student Clusius College) met hun opgegraven onderbroeken.
Vlnr: Karlijn van Andel (studente Clusius College), tulpenboer Tom Groot en Rowin Hartman Kok (student Clusius College) met hun opgegraven onderbroeken. ((Foto: KAVB))

Bollenboeren graven onderbroeken op

NIEUWE NIEDORP - Tulpenboer Tom Groot heeft maandag 17 juni samen met studenten van het Clusius College uit Hoorn onderbroeken opgegraven uit zijn bollenperceel in Nieuwe Niedorp. Het katoenen ondergoed heeft twee maanden in de grond gezeten en er is niet veel van over. Een goed teken, want het bollenperceel heeft kennelijk een actief bodemleven.

De katoenen vezels van de onderbroek bevatten koolstof waarmee bacteriën, schimmels en micro-organismen zich voeden. In een gezonde bodem is de onderbroek na twee maanden grotendeels verteerd. Een goed bodemleven zorgt voor vitale en sterke gewassen. Als knipoog naar zijn aanstaande vaderschap had Boer Tom tevens een wit katoenen rompertje ingegraven. Ook daar is er weinig meer van over. Tom: "Fijn dat nu is aangetoond dat mijn woon- en werkomgeving een gezonde bodem heeft zodat ook de volgende generatie van de familie Groot in een natuurlijke omgeving kan opgroeien."

'Soil Your Undies'

De ludieke bodemtest, de zogenoemde 'Soil Your Undies'-challenge, is dit jaar voor het eerst georganiseerd door de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en meer dan honderd onderbroeken zijn medio april door bollenboeren in hun percelen ingegraven. Afgelopen week werden ze allemaal weer opgegraven en ter beoordeling voorgelegd aan een vakjury met vertegenwoordigers van onder meer Wageningen Universiteit (WUR), het Clusius College en de KAVB. Die bepaalt welk bollenperceel in Nederland de beste bodem heeft. Voor grondverbetering zijn organische meststoffen essentieel.

Meer berichten
 

Fotoseries