Blinde vrouw loopt met taststok over geleidelijn.
Blinde vrouw loopt met taststok over geleidelijn. ((Foto: Aangeleverd))

Opfrisworkshop 'De Witte Stok, wat kan ik daar mee?'

HEERHUGOWAARD - De witte stok, taststok of blindenstok is een onmisbaar hulpmiddel voor mensen met een visuele beperking. Ze worden daarmee herkenbaar voor anderen en in het verkeer. Visio Heerhugowaard en de Oogvereniging hebben de handen ineengeslagen met themabijeenkomsten die belangstellenden informeren over hulpmiddelen in de breedste zin van het woord. De eerstvolgende themabijeenkomst, georganiseerd door de Oogvereniging, is vrijdag 27 september van 11.30 tot 12.30 uur en staat in het teken van de taststok. Locatie: Visio Heerhugowaard, Gildestraat 3.

Dinsdag 15 oktober is het weer de dag van de Witte Stok. Ter voorbereiding voor een activiteit op die dag bleek dat er veel verschil was over de kennis en het gebruik van de witte stok. Daarom hebben veel stokgebruikers behoefte aan een opfrisworkshop. Zo kunnen ze daarna weer veilig door het verkeer navigeren. Marcel van Baar, voorlichter van de Oogvereniging Noord-Holland en Fred Boot, adviseur van Visio Heerhugowaard, demonstreren het juiste gebruik van de witte stok en gaan met de aanwezigen oefenen. Ook worden ervaringen uitgewisseld. Een selectie van de meest gangbare stokken met diverse rol- of tikpunten kunnen worden getest. Fred demonstreert onder meer de Icane Mobilo. Deze taststok helpt de gebruiker navigeren met een voelpijl in de handgreep. Deze navigatie draait op een iPhone die verbonden is met de Icane Mobilo. Ook de Ultracane, een stok met obstakelwaarschuwing, wordt getoond. Let op: tijdens deze dag krijgen mensen geen advies over hoe en wanneer welke stok en welke techniek het beste is voor hen. Daarover kunnen de ergotherapeuten van Visio adviseren.

Aansluitend Oogcafé

Kom vrijblijvend langs voor de opfrisworkshop of de informatie over de verschillende modellen stokken. Een lidmaatschap van de Oogvereniging of cliënt zijn bij Visio is niet nodig. Aansluitend aan deze bijeenkomst kan worden nagepraat in het Oogcafé dat om 13.15 uur de deuren opent. In het Oogcafé komt Babbage op bezoek. Zij demonstreren diverse hulpmiddelen, aanpassingen op pc of laptop en zelfontwikkelde software.

Kijk ook op www.visio.org.

Meer berichten
 

Fotoseries