Tante Peetje ontfermt zich over jongeren

Algemeen
Remco de Kok wil een kleinschalige woonplek creëren voor kwetsbare jongeren die anders tussen wal en schip vallen.
Remco de Kok wil een kleinschalige woonplek creëren voor kwetsbare jongeren die anders tussen wal en schip vallen. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Binnenkort is Heerhugowaard een woonhuis om jongeren een veilig thuis te bieden rijker. Initiatiefnemer en oprichter Remco de Kok (46): "Tante Peetje zorgt voor een steuntje in de rug."

Tante Peetje is een stichting die voorziet in een woonplek en ondersteuning voor jongeren tussen de 17 en 25 jaar met een psychosociale hulpvraag. Deze jongeren zijn (nog) niet in staat om op eigen kracht, met de gebruikelijke hulp en/of hulp uit hun sociale netwerk een plekje in de samenleving veilig te stellen. De begeleiding van Tante Peetje is vooral gericht op wonen. De Kok is jarenlang werkzaam geweest binnen de psychiatrie. Daar zag hij jongeren met serieuze problemen van links naar rechts slingeren. "Zonder rustpunt slaan de behandelingen die deze jongeren krijgen helemaal niet aan," vertelt de initiatiefnemer. "Daarom zijn wij bezig om een kleinschalige woonplek van de grond te krijgen voor deze kwetsbare jongeren die anders tussen wal en schip vallen. Nu zijn we druk met het vinden van een geschikte locatie." In de toekomst is daar ruimte voor ongeveer vijf jongeren. Dat is afhankelijk van de ruimte en dat bekijkt Tante Peetje per casus. De jongeren die er voor hulp aankloppen, hebben vaak 'internaliserende' problematiek. Remco verduidelijkt dat het gaat om depressie, angststoornissen, stoornissen in het autistisch spectrum en persoonlijkheidsstoornissen.

Inschrijving

Op het moment dat de jongeren zich melden bij Tante Peetje is het eerste wat De Kok doet een inschrijving regelen bij de woningstichting. "Daar vanuit kijken we naar de mogelijkheden om jongeren als ze eraan toe zijn zelfstandig te laten wonen of naar een variant van semi-begeleid wonen. Dat laatste doen we om een vorm van zorg te bieden die minder kans geeft op terugval." Het doel van De Kok is om een bijdrage te leveren aan de maatschappij en opkomen voor jongeren die geen achterwacht hebben. "Rijk word je er niet van, maar wel in geestelijk opzicht." Het huis krijgt een private geldschieter. "Daar huren we de ruimtes van. De jongeren betalen zelf hun vergoeding voor het verblijf bij Tante Peetje. De begeleiding zal worden gefinancierd door de gemeente vanuit de WMO en de Jeugdwet."