De bezetter ontruimde een hele kuststreek om deze Atlantikwall aan te leggen.
De bezetter ontruimde een hele kuststreek om deze Atlantikwall aan te leggen. ((Foto: Aangeleverd))

Lezing over de Atlantikwall in Waardse bibliotheek

HEERHUGOWAARD - Het is 1942. Driehonderdduizend Nederlandse bewoners worden gedwongen hun huis te verlaten en elders onderdak te zoeken. Woningen en gebouwen worden afgebroken, schootsvelden en tankgrachten aangelegd. De bezetter ontruimt een hele kuststreek om de Atlantikwall aan te leggen. Een verhaal van staal, beton, mens en landschap. Een verhaal dat door zijn directe verbondenheid met de Tweede Wereldoorlog en vele zichtbare overblijfselen bij veel mensen tot de verbeelding spreekt. Peter Saal, betrokken bij het Atlantikwall Centrum in Den Helder, vertelt er woensdagavond 30 oktober uitgebreid over in de bibliotheek van Heerhugowaard.

Het aanzicht van plaatsen als Den Haag, Katwijk, Hoek van Holland, IJmuiden en Den Helder is onherkenbaar veranderd. Na de bevrijding en de afloop van de oorlog staan de bunkers nutteloos en verloren in het landschap. Om de herinnering aan de oorlog uit te wissen zijn veel bunkers gesloopt of onder het zand verdwenen. Maar tegenwoordig, nu de afstand tot de oorlog groeit, is er plaats voor andere herinneringen aan deze periode. Daarom ook is voor de laatste resten van de Atlantikwall een groeiende belangstelling. Op diverse plekken langs de kust worden bunkers uitgegraven en ontsloten en worden lokale verhalen over de oorlog verteld. Nu deze periode steeds verder achter ons ligt, is de tijd rijp om het verhaal van deze militaire bouwwerken en de plekken in het landschap te vertellen en op deze manier onze geschiedenis te behouden.

Deze lezing is een activiteit van het Platform Erfgoed Heerhugowaard.

Meer weten? De lezing begint om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Heerhugowaard Centrum, Parelhof 1a. De toegang is € 5,-. Aanmelden kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek.

Meer berichten