Huygens College: meer dan goed onderwijs

Nieuws

HEERHUGOWAARD - Het Huygens College in Heerhugowaard behaalt al jaren goede resultaten. Kenmerkend voor de aanpak van de school is dat de betrokkenheid van de leerlingen wordt gestimuleerd. Daarbij speelt 'Huygens Extra' een belangrijke rol.
Dat houdt in dat leerlingen in de brugklas kunnen kiezen voor extra activiteiten die aansluiten bij hun belangstelling. Er zijn vier thema’s: sport, cultuur, business en science. De keuze voor een thema is voor een jaar, in het volgende jaar kan weer een ander thema worden gekozen. In de themaklassen worden geen gewone lessen gegeven, maar juist bijzondere activiteiten georganiseerd. Zo ervaren leerlingen in de businessclass wat het betekent om een eigen onderneming te beginnen: reclame maken, producten verkopen en winst behalen. Sportklassers maken in clinics kennis met nieuwe sporten en ze leren om zelf een toernooi te organiseren. In de cultuurklas werken leerlingen aan een voorstelling en in de scienceklas wordt onderzoek gedaan naar milieuvervuiling. Het zijn voorbeelden van de manier waarop de school rekening houdt met de belangstelling en de talenten van de leerlingen en dat werkt enorm motiverend.

Huygensdagen

Natuurlijk wordt er op het Huygens College gewoon les gegeven, maar vier keer per jaar zijn er bijzondere weken: de Huygensdagen. Dan worden er naast lessen veel activiteiten gepland. Dat kan een museumbezoek zijn, maar ook een toneelvoorstelling of een bezoek aan Lille waar de leerlingen hun spreekvaardigheid Frans nu eens echt kunnen testen. Het zijn activiteiten met een meerwaarde voor het onderwijs en de ontwikkeling van leerlingen. Of zoals ze het op het Huygens College zeggen: 'onze school, jouw toekomst'.