Tuinen en buren

  Nieuws
(aangeleverde foto)
(aangeleverde foto) (rodi.nl)

HEERHUGOWAARD - De komst van het voorjaar nodigt extra uit te gaan genieten van de tuin. Een fijn vooruitzicht! Tenzij er tuinperikelen zijn met de buren. Een vernielde of zonder overleg weggehaalde schutting, die te laag of juist te hoog is waarbij overleg over een oplossing niet mogelijk lijkt. Ook kunnen aanbouw, feestjes, zonneschermen, bladeren van bomen of belemmering van uitzicht, irritaties geven. Het zijn typische ergernissen tussen buren over het gebruik van de tuin.
,,Het lijkt vanzelfsprekend maar het gebeurt niet altijd: bespreek burenproblematiek met de desbetreffende buur", vertelt coördinator Buurtbemiddeling Esther Boehmer. ,,Ga niet klagen bij overige buren, daarmee lost u niets op. Misschien hebben de buren niet door dat ze overlast veroorzaken. Krop gevoelens van ergernis, frustratie en woede niet op. De kans op een opbouwend gesprek met de buren neemt daardoor af. Bedenk eerst wat u graag wil vertellen zodat u de problematiek zelf ook helder voor ogen heeft. Bel vervolgens aan en blijf rustig. Vertel dat u graag met de buren wilt praten en vraag wanneer dat kan.
Als u eenmaal samen aan de gesprekstafel zit, dan kunt u vertellen waar u last van heeft en ook wat de gevolgen daarvan voor u zijn. Luister tijdens dit gesprek ook naar de zienswijze van de buren. Uw buur kan de situatie anders beleven. Het is raadzaam steeds uw gezamenlijk belang voor ogen te houden en samen te zoeken naar een mogelijke oplossing."
Buurtbemiddeling Heerhugowaard helpt. Wie er toch niet samen uitkomt, kan contact opnemen via 06-41466450 of buurtbemiddeling@methhw.nl.

Meer berichten