'Konten'

  Nieuws
(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

Het zijn elk jaar enorme publiekstrekkers: de mozaïeken in Niedorp en de Bloemencorso in Winkel, eind september. Even voor de duidelijkheid: de mozaïeken zijn de prachtige bloemstukken die in tuinen en straten staan en de Corso is een rijdende optocht met praalwagens gemaakt van, in dit geval, dahlia's. Er worden, in de weken vooraf, in schuren en tenten vele frames gemaakt die vlak voor de Corso volgeplakt worden met dahlia's.
Hoe dit precies in zijn werk gaat, wilde ik dit jaar een keer van dichtbij meemaken. Ik gaf me op als vrijwilliger en kwam terecht bij een club die Sioux heet. Ze waren bezig met een prachtige wagen van de musical 'Soldaat van Oranje'. Ik begaf mij naar hun adres op een industrie terrein in een grote schuur waar veel mannen en vrouwen zaten te konten. 'Wat is dat', vroeg ik voorzichtig?. Het bleek niets meer of minder dan het 'kontje' van de aangekochte dahlia's eraf halen en netjes in gaasbakken te leggen. Er waren zeker honderdduizenden bloemen in alle kleuren: bruin, geel, wit, oranje, donkerpaars, rood en crèmekleurig. Na het konten werden ze op de frames gelijmd en geniet (en dus niet met speldjes vastgezet, wat weleens gedacht wordt).
Ik vond het heel leuk om te doen. Het is gezellig en er wordt goed voor de vrijwilligers gezorgd. Maar oh, wat hadden we dit jaar pech: het zou gaan stormen en regenen en dat zou gevaar opleveren voor de enorme bouwwerken die langs de toeschouwers reden. Al die uren werk... Wat een tegenslag! Zondagochtend besloot het bestuur gelukkig om de optocht toch te laten doorgaan omdat de storm nog even op zich liet wachten. Doordat het wel miezerde bleven de toeschouwers massaal weg. Jammer maar begrijpelijk. Maar wat een bewondering heb ik gekregen voor al het werk dat elk jaar wordt geleverd. Als ik volgend jaar weer wordt gevraagd mee te 'konten', kunnen ze op me rekenen. Hopelijk schijnt dan de zon.
Janet

Meer berichten
 

Fotoseries