'Vluchtelingen verrijken Heerhugowaard'

  Nieuws
(aangeleverde afbeelding)
(aangeleverde afbeelding) (rodi.nl)

HEERHUGOWAARD - Het nieuwe boek van Marian de Wit en Maria Doevendans, 'Vluchten doe je niet zomaar - Vluchtelingen verrijken Heerhugowaard', geeft een inkijk in het leven in een asielzoekerscentrum (azc). Het boek werd onlangs, tijdens de open dag van het Azc Heerhugowaard aan de Van Noortwijklaan, officieel gepresenteerd.
"Wie het boek leest maakt kennis met vluchtelingen, de nieuwe burgers van Nederland", vertelt Marian. "Het geeft een kijkje in hun zorgen en problemen en de leuke en spannende dingen die ze ervaren in hun dagelijks bestaan. Mensen zullen ook lezen dat er veel sterke mensen onder hen zijn die hard werken en studeren, om zo snel mogelijk een baan te vinden op onze arbeidsmarkt. In dit boek staan verhalen van vluchtelingen, die eerder zijn geplaatst in het Stadsnieuws van Heerhugowaard. Vrijwilligers schreven hun verhalen, ervaringen, belevenissen en emoties op. Wij hopen dat vele Heerhugowaarders hier, net als wij, heel blij van worden. Wat wonen er veel warme en hulpvaardige mensen in ons mooie Heerhugowaard, veel meer dan wij ooit van tevoren dachten!"

Blik verruimen

Marian, kunstenares van beroep, vond het schilderen in haar atelier maar een eenzame bezigheid en daarom zocht ze iets om haar blik te verruimen. "Toen een vriendin me vroeg of ik wilde helpen bij een kookproject met vluchtelingen, zei ik dan ook gelijk 'ja'. Op tv en in de kranten was er niet veel positieve berichtgeving over vluchtelingen. Mijn werk met vluchtelingen gaf me een andere kijk op de problematiek. Het meehelpen als vrijwilliger heeft mijn leven veranderd. Ik heb er veel vrienden bij gekregen en ben een veel blijer mens geworden." Mede-initiatiefneemster Maria Doevendans is intuïtief kunstenares. Voor haar pensioen heeft ze gewerkt in de zorgsector. Momenteel is zij voorleesvrijwilliger bij kinderen van vluchtelingen.
'Vluchten doe je niet zomaar - Vluchtelingen verrijken Heerhugowaard' van Marian de Wit en Maria Doevendans. ISBN: 9789402247541.

Meer berichten
 

Fotoseries