Wie waagt zich op de weegschaal...

  Nieuws
(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

Janet In de maand oktober komen we al veertig jaar bijeen met een groepje van acht personen. We, dat zijn drie collega's die samen met mij zijn gestart in de gezinsverzorging. Toen we ongeveer twintig jaar waren werkten we in gezinnen waarvan de moeder ziek was of overleden; daar namen we dan de hele week en indien nodig maandenlang de zorg van moeder over. Eens in de maand, bij het inleveren van de werklijst, zag je je collega's een uurtje. Onder het genot van een kopje thee of koffie ontstaat er dan een band. Dat die band met een aantal van hen na al die jaren nog steeds standhoudt vind ik heel bijzonder. Met de mannen erbij klikte het heel goed en zo ontstond de jaarlijkse reünie.
Omdat wij bezorgd waren over de gezondheid en het gewicht van een van onze mannen besloten we de weegschaal tevoorschijn te halen. Het plan was om elk jaar om de beurt even op de weegschaal te staan en zo de vergelijking met vorig jaar waar te nemen. De persoon om wie het gaat is eigenlijk veel te zwaar, dat snap je wel, maar hij weet op een unieke manier steeds weer iets nieuws te verzinnen waarom zijn gewicht nog steeds niet naar beneden is gegaan. Hij geeft de 'schuld' van zijn overgewicht aan - let op! - zijn zware montuur, dan weer zijn wollen sokken, dan komt het door zijn zware botten, een jaar later komt het doordat zijn vrouw weer te veel chips in huis heeft gehaald, een andere keer is zijn lange broek toch wel van een zware kwaliteit katoen en de laatste keer zat hij al twee dagen verstopt en was dat de oorzaak. Hij verzint het vaak ter plekke. Het levert elke keer weer veel hilariteit op en we komen vaak niet meer bij van het lachen.
Het weegmoment is al zestien jaar aan de gang. We wegen steeds met dezelfde weegschaal en is iemand een keer niet mee, dan krijgt de persoon in kwestie een jaar langer de tijd om op zijn streefgewicht te komen. Hoe bijzonder is dit? Het allermooiste is dat we er allemaal nog elke keer bij zijn en we beseffen heel goed dat het op een dag wel eens met zeven in plaats van acht personen zou kunnen zijn.
De datum voor volgend jaar staat al in de agenda en dan is het bij mij. Er gaan nieuwe batterijen in de weegschaal, er komen eerst allerlei lekker dingen op tafel en als verrassing komt natuurlijk heel tactisch het weegmoment. Daar ontkomt deze keer niemand aan!

Meer berichten