Gouden redding Wester helpt Oranje aan eerste wereltitel

Sport
Een dolblije aanvoerder Danick Snelder: Oranje is voor het eerst wereldkampioen!
Een dolblije aanvoerder Danick Snelder: Oranje is voor het eerst wereldkampioen! (Foto: Handbal.nl)

KUMAMOTO – De Nederlandse handbalsters zijn in Japan voor het eerst wereldkampioen geworden.De ploeg van de Franse coach Mayonnade knokte zich in de WK-finale tegen Spanje in een bloedstollende slotfase naar een 30-29 overwinning. De Heerhugowaardse keepster Tess Wester vervulde een glansrol door vlak voor tijd een aanval van de Spaansen te pareren. Ook de twee andere Heerhugowaardse handbaltoppers Bo van Wetering en Delaila Amega droegen bij aan het succes.

Oranje begon slordig, kreeg de ene na de andere break om de oren en stond binnen vijf minuten met 6-2 achter. Tot 9-5 wilde het aanvallend maar niet vlotten, maar toen de Spaansen slordiger werden en bij Nederland Abbingh en Polman gingen scoren, werd het gat gedicht (9-9). Vier minuten voor rust kwam Oranje, dat in 2015 zilver pakte en in 2017 brons, voor het eerst op voorsprong (13-12) en bij rust leidde Nederland met 16-13.

Direct na rust leek Nederland door te drukken. De ploeg scoorde nu een stuk makkelijker dan in de openingsfase, de dekking stond goed en Wester (die net als Duijndam voor rust een strafworp stopte) was op dreef. Spanje, dat in 2011 brons won en op dit WK alleen van Rusland verloor, weigerde echter te capituleren, bracht de marge van vijf punten terug tot één en kwam twee minuten voor tijd langszij: 29-29. Wester werd de held van Oranje met een cruciale redding op zes seconden van het einde. Toen ze de bal wilde uitgooien, hield Hernández te weinig afstand. Zij kreeg rood en Oranje een strafworp en die werd door Abbingh benut: 30-29.

Sinds 2015 speelden de Nederlandse handbalsters op alle grote toernooien om de prijzen, maar nooit werd beslag gelegd op de hoofdprijs. In Japan was het eindelijk raak: na het WK-zilver van 2015,het EK-zilver van 2016, de vierde plaats op de Spelen van 2016, het WK-brons van 2017 en het EK-brons van 2018 knokte de ploeg zich in Kumamoto naar de wereldtitel. "Dit is onbeschrijflijk", zei aanvoerder Danique Snelder, terwijl ze vocht tegen de tranen. "We hebben gevochten, het was zwaar, de energie raakte op." Twintig seconden voor tijd leverde Oranje bij 29-29 de bal in. "Die laatste dekking, die twintig seconden, ik ben zó trots!"

"Jarenlang zaten we er zo dichtbij, maar je moet toch echt wereldkampioen worden om dat laatste beetje erkenning te krijgen dat je echt verdient. Ja: you get what you deserve", zei Lois Abbingh, die in de finale zeven keer scoorde en met 71 goals topscorer van het WK werd. Over de winnende strafworp: "Ik heb echt totaal niet nagedacht. Misschien scheelt het dat ik eerder in die situatie ben geweest. Ik dacht:nergens aan denken, gewoon die bal pakken, als iedere andere zeven meter, doen waar je goed in bent." Lachend: "Deze finale is kenmerkend voor ons hele toernooi. Met ups en downs, nooit opgeven. Iedereen was kapot, maar dat maakt niet meer uit."

Tess Wester verrichtte vlak voor tijd de 'gouden' redding. "Er waren twee belangrijke speelsters. Ik wist dat een van hen zou gaan schieten en wist ook waar. Nou,dan ga ik daar gewoon staan en ik kon hem bijna vangen. Nou ja, toen gooide ik 'm en een meisje blokte 'm. Die staat op zes meter en het zijn ook nog eens de laatste tien seconden. Dus dan staat er gewoon een rode kaart op en een penalty." Die Abbingh koel benutte. Wester: "Een aantal meiden in dit team nemen elke keer weer de verantwoordelijkheid. Lois deed het vorig jaar tegen Spanje in de laatste secondes en vandaag doet ze het weer. Daar heb ik zoveel respect voor."

(bron: NOS.nl)