Schaakvereniging Heerhugowaard op zoek naar jeugd

Sport
Piet Konijn (staande midden met bril) kijkt met voldoening naar de jeugdschakers.
Piet Konijn (staande midden met bril) kijkt met voldoening naar de jeugdschakers. ((Foto: Theo Annes))

HEERHUGOWAARD – Op de vaste clubavond, donderdag in café De Swan in Heerhugowaard, is het stil in de grote ruimte, waar de jongeren uiterst geconcentreerd nadenken over een volgende zet. Terwijl in de ruimte daarnaast liefhebbers van biljarten en darten optimaal genieten van hun geliefde sport.

Op 10 oktober 1967 werd Schaakclub Heerhugowaard opgericht. Bijna 53 jaar heeft het schaken centraal gestaan voor Piet Konijn, jeugdleider en communicatie man binnen de club. “Ik werd een jaartje later lid”, zegt Piet Konijn, auteur van het boekwerk ‘Aanraken is zetten’, over de geschiedenis van Schaakvereniging Heerhugowaard tijdens de periode 1967 tot 1993. “Er komt ook een boek over de 25 jaar daarna, daar ben ik druk mee bezig”, aldus de 69 jarige Piet Konijn.

Jacob Sturm

Middenin de jaren zestig verhuisde het echtpaar Jacob en Lenie Sturm naar Heerhugowaard. Konijn: “Zij kwamen er toen achter dat in Heerhugowaard geen schaakvereniging was. Jacob was jarenlang lid geweest van ASC, dat met de legendarische grootmeester Max Euwe menigmaal landskampioen was geworden. Eigenlijk was het geen nieuwe schaakvereniging, want daarvoor had je in Heerhugowaard al Schaakclub FIT, maar die club was opgehouden te bestaan nadat, door tweemaal een brand, al het schaakmateriaal verloren was gegaan. Daarna hebben we in verschillende locaties geschaakt en sinds 1988 is café De Swan onze vaste thuisbasis.’’

Contributie lager vanwege corona

Bijna vijf maanden hebben de leden niet kunnen schaken vanwege de coronapandemie. “We hebben als bestuur besloten om de contributie te verlagen, omdat er zoveel maanden niet geschaakt kon worden”, zegt Gerrit van Oostrum, wedstrijdleider extern. “Onze vereniging is lid de Noord-Hollandse Schaakbond (NHSB) en dan ben je automatisch lid van de overkoepelende KNSB. We kunnen ons vrijelijk inschrijven voor de regionale competitie (NHSB) en/of voor de landelijke competitie (KNSB). We hebben net bericht gehad dat ons achttal is ingedeeld in de vijfde klasse. Donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur komt de jeugd in actie en vanaf 20.00 uur zijn de senioren aan de beurt. Iedereen is serieus bezig en als de wedstrijden achter de rug zijn, dan blijven we met een klein groepje nog even achter om na te praten. Op zaterdag wordt er ook geschaakt, dat zijn meestal de achttallen.”

Tekort aan jeugdspelers

Terwijl bij de senioren alle tafels vrijwel bezet zijn, gaat het ledenaantal bij de jeugd steeds verder achteruit. Piet Konijn: “Dat is erg jammer. We hebben tijden meegemaakt dat ook de jeugd in groten getale naar De Swan kwam. Je weet niet hoe het komt, maar op dit moment hebben we nog slechts een klein groepje jeugdleden. Kinderen kunnen bij ons al vanaf zeven jaar lid worden. De meeste kinderen kennen de basisregels al, vaak omdat hun ouders ook in huiselijke sfeer schaken. Een reden voor het dalend ledenaantal, vooral bij de oudere jeugd van zestien/zeventien jaar, zou kunnen zijn dat ze op de donderdagavond een andere sport beoefenen of veel huiswerk hebben. Wij vinden het jammer, juist omdat schaken zo’n mooie sport is en goed is voor de hersenen.’’

Clubcompetitie

Zowel bij de jeugd als de senioren wordt ieder seizoen een clubcompetitie gehouden. “We hebben een aantal veelbelovende talenten binnen de vereniging. Ooit heeft een van onze dames, Maaike Keetman, tweemaal met het Nederlands kampioenschap voor dames mee gedaan. In haar debuutjaar werd ze maar liefst derde. Het tweede jaar ging het iets minder.’’ Schaakvereniging Heerhugowaard organiseerde tijdens het vijftigjarig bestaan een gezelligheidstoernooi voor clubleden en de bevriende verenigingen uit de regio. Het Chrysantentoernooi daarentegen heeft landelijke bekendheid en trekt schakers uit het hele land, zelfs uit het buitenland. Winnaar in 2019 was de Russische Grootmeester Igor Glek, die na afloop zijn winnaarsbos chrysanten weggaf aan een leuke schaakster omdat hij de volgende dag het vliegtuig moest pakken naar Barcelona voor een volgende toernooi.

Belangstellende jeugdspelers worden door het bestuur van harte uitgenodigd om een keer op donderdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur te komen kijken in café De Swan. Meer informatie bij Piet Konijn via jeugd@svheerhugowaard.nl of 072-5740188.

Ruim vijftig leden schaken iedere week bij Schaakvereniging Heerhugowaard.
Afbeelding