Van Diepen grijpt goud met estafetteploeg

Sport
Tony van Diepen liep een persoonlijk record in de halve finale.
Tony van Diepen liep een persoonlijk record in de halve finale. (Foto: Topatletiek Twitter)

TORÚN/HEERHUGOWAARD - Na zijn prachtige zilveren medaille op de 400 meter heeft Tony van Diepen zondag met de Nederlandse estafetteploeg goud gewonnen op de 4x400 meter bij de Europese kampioenschappen indooratletiek in het Poolse Torún.

De Nederlandse mannenploeg, bestaande uit Jochem Dobber, Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela en Tony van Diepen, bleef met 3.06,06 Tsjechië en Groot-Brittannië voor. Dobber, Bonevacia en Van Diepen stonden zaterdag in de finale van de individuele 400 meter (wat naast het zilver voor Van Diepen een bronzen plak opleverde voor Bonevacia), waardoor de verwachtingen hooggespannen waren. Het Oranje viertal maakte die overtuigend waar.

Tsjechië bleek de zwaarste tegenstander. Dobber nam na de start direct de leiding. Vervolgens nam Bonevacia over. Hij kreeg de Tsjechische topper Pavel Maslak in zijn nek, maar Angela bouwde de voorsprong weer uit. Van Diepen bleek als slotloper de meeste adem te hebben. Hij hield de Tsjech Patrik Sorm van zich af.

“Dit is vet toch? Wanneer is dit nou gebeurd”, zei Van Diepen na afloop. “Nu is het goud op de EK, straks zijn het medailles op de WK’s en op de Spelen.”

Ook de Nederlandse vrouwen veroverden goud op de 4x400 meter; zij liepen bovendien een nieuw kampioenschapsrecord.

Eindschot

Zaterdag had Van Diepen al indruk gemaakt met het zilver op de individuele 400 meter. De 24-jarige Heerhugowaarder hoefde alleen de Spanjaard Oscar Husillos voor zich te dulden. Die opende zo sterk, dat de drie Nederlandse finalisten hem enkel konden volgen. Van Diepen had een ijzersterk eindschot, maar kwam driehonderdste van een seconde tekort om Husillos van de titel af te houden. Hij klopte Bonevacia op de streep. De ervaren Spanjaard won in 46,22 seconden. Van Diepen noteerde 46,25 en Bonevacia 46,30. De winnaar van brons was met een tijd van 45,99 seconden (Nederlands record) als snelste Europeaan naar Torun afgereisd.

Olympische limiet 

Jessica Schilder, lid van de Heerhugowaardse atletiekvereniging AV Hera, behaalde vrijdag al een knappe vijfde plaats in de kogelstootfinale. De debutante stootte de kogel in haar vierde poging tot 18,69 meter, nog weer 21 centimeter verder dan in de kwalificaties en een prachtig nieuw persoonlijk record! De bijna 22-jarige Schilder stootte bovendien verder dan de limiet (18.50 meter) voor de Olympische Spelen in Tokio.

 

Jessica Schilder stootte een nieuw persoonlijk record en plaatste zich daarmee voor de finale.