Ton Castricum
Ton Castricum ((Foto: aangeleverd))
column

Wat gaat deze Tour ons brengen?

  Column

Natuurlijk heeft Hollands glorie onze voorkeur. Joop Zoetemelk was in 1980 de laatste Nederlandse Tour-de-France winnaar. Onze hoop was gevestigd op Tom Dumoulin maar door een val in de Giro kan hij helaas niet starten aan de Tour. En de viervoudige winnaar Chris Froome maakte tijdens de Dauphiné een ernstige val tegen een muur en kan dus ook niet aan de start verschijnen. Dit biedt perspectief voor anderen op een podiumplaats in Parijs. De jeugdige Colombiaan Egan Bernal acht ik daar zeker toe in staat. De laatste jaren zijn we wat betreft Hollandse etappe winst wel weer verwend. Dylan Groenewegen heeft de ranglijst van die Nederlandse etappe-zeges weer wat

Nederlandse kleur gegeven. En als hij deze Tour de eerste etappe weet te winnen en de gele trui verovert is heel Nederland blij, inclusief Erik Breukink die in 1989 de laatste Nederlander was die in het geel reed. Zeker ook nu dit jaar de gele trui 100 jaar bestaat. De start dit jaar in Brussel is een ode aan Eddy Merckx, die 50 jaar geleden zijn 1e gele trui veroverde. De Tour start dicht bij huis dus veel Hollandse supporters.

Na het wegvallen van Chris Froome krijgt zijn ploegmakker en meesterknecht Wout Poels misschien wat meer ruimte om voor eigen kans te gaan. Poels is zeker in goede vorm. En niet te vergeten Bauke Mollema, met een uitstekende vijfde plaats in de Giro, zal hij zich in deze Tour ook weer laten zien. Verder hebben we Steven Kruijswijk en Robert Geesink die altijd wel kunnen vlammen. Steven Kruijswijk in de top 5, het zou zomaar kunnen.

Wat mij verder dit jaar opvalt is dat het westelijk deel van Frankrijk niet in het parcours is opgenomen. Geen Normandië, geen Bretagne, geen Atlantische kust, geen Bordeaux.

Veel gestelde vraag aan mij: Waarom ben je zo enthousiast over de Tour en niet de Giro of de Vuelta. Voor mij geldt dat mijn jeugd is verweven met de Tour de France. Juli, zomer, vakantie was Tour-tijd! Radio Tour de France, aparte kranten van de Tour en bovenal het gesprek van de dag, de saamhorigheid van de mensen uit mijn omgeving.

En het Tour virus heb ik meegekregen van mijn opa en mijn vader, waarvan ik een mooie Tour de France verzameling vanaf 1903 erfde. En met veel plezier zet ik deze Tour-verzameling voort.

Oké, er zijn wel eens wat saaie etappes, maar dat is het gevolg van de communicatie d.m.v. de oortjes, waardoor verrassende uitloop pogingen vaak teniet worden gedaan.

Maar de schitterende beelden van het mooie Franse landschap en dorpjes met een slingerend lint van wielrenners blijft mij bekoren.

Marsha Bakker
Meer berichten