Ientje Toe jubileert in Langedijk - Neerlands grootste veteranentennistoernooi beleeft tiende editie

  Nieuws
Recreatietennis staat bij Ientje Toe centraal en daar spelen ze bij TC Langedijk altijd prima op in. (Archieffoto)
Recreatietennis staat bij Ientje Toe centraal en daar spelen ze bij TC Langedijk altijd prima op in. (Archieffoto) (rodi.nl)

LANGEDIJK – Het tiende Spaansen Bloemen Ientje Toe veteranentoernooi voor 40-plussers komt eraan. Met gemiddeld 430 deelnemers is dit toernooi in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste veteranentennisevenement van Nederland. De eerste ballen van deze jubileumeditie van Ientje Toe worden vrijdag 7 september geslagen en het finaleweekend vindt zaterdag 15 en zondag 16 september plaats.
De inschrijving is slechts een paar weken open en er zijn al 217 spelers en speelsters die zich hebben aangemeld. Toch is het zaak niet te lang meer te wachten met inschrijven om verzekerd te zijn van een plek in een van de 33 speelschema’s voor dubbels, zeggen de organisatieleden Bart Rietveld en William Wouters.
"We zitten de laatste jaren steeds rond de 430 deelnemers en in 2016 gebeurde het zelfs dat we mensen moesten uitloten. Dat willen we natuurlijk zien te voorkomen. Maar wat er ook gebeurt, ons systeem om iedereen in poules te laten spelen blijft overeind. Want dát is de basis van het succes: iedereen moet bij Ientje Toe minstens twee tot drie potjes kunnen spelen."
Het tenniscomplex aan de Potjesdam in Zuid-Scharwoude, waar deze week het ook populaire Hypotheekcentrum Langedijk Oostakkertoernooi voor alle leeftijden wordt gespeeld, telt acht goed geprepareerde kunstgrasbanen.

Wijd en zijd bekend

‘Ientje Toe’ is wijd en zijd bekend in tennisminnend Noord-Holland Noord. Bart Rietveld: "Overal waar je komt, kennen ze ‘Ientje Toe’ precies. Vorig jaar waren er meer dan 34 verschillende tennisclubs vertegenwoordigd! Komt ook door de gemoedelijke sfeer die we hier met een mooi team vrijwilligers weten neer te zetten. Niemand die verzaakt, altijd staan de mensen klaar om er een succes van te maken. Langs de baan en ook in de sfeervolle kantine en op het gezellige terras bij het centercourt natuurlijk. Alles zonder kouwe kak, echt nog ‘ons kent ons’. Prachtig om steeds weer mee te maken en om onderdeel van zo’n gaaf team te mogen zijn."
Het dubbeltoernooi voor veteranen van 40 tot soms dik in de 80 jaar is dus nog steeds razend populair. Hoofdsponsor is wederom Spaansen Bloemen, en diverse andere bedrijven doen ook een duit in het zakje.
Prettig voelen

Recreatietennis staat bij Ientje Toe centraal en daar spelen ze bij TC Langedijk altijd prima op in. "Iedereen moet zich hier prettig voelen. Op de baan, maar ook voor en na het spelen zelf. Daar is de inwendige mens belangrijk", zegt William Wouters. "Met onze enthousiaste kantineploeg zetten we dagelijks een smakelijke hap neer voor een klein prijsje. Ook nu weer is er op de tweede toernooivrijdag een gratis zuurkoolmaaltijd met rookworst, uitgebakken spekjes en jus. Daarnaast tovert het kantineteam altijd diverse gratis hapjes tevoorschijn. En wie een derde set moet spelen, wordt hier altijd getrakteerd op een banaan of een chocoladereep om extra energie op te doen."
Loten

Als vanouds heeft Ientje Toe een aparte speelcategorie voor 60-plussers, waaraan jaarlijks best veel tennisliefhebbers/sters meedoen. Op doordeweekse dagen kan ook overdag (vanaf 13.00 uur) gespeeld worden en in de weekends vanaf 10.00 uur, met name door 55- en 60-plussers. Bart Rietveld, lachend: "En wie even zonder vaste maat zit, omdat die zo nodig op vakantie moet tijdens Ientje Toe die kan zich toch inschrijven. Dan regelen wij hier wel een dubbelmaat." Het publiek dat tennis van zeer behoorlijke kwaliteit wil zien komt niets te kort bij Ientje Toe in Zuid-Scharwoude. Het hoogste prestatieniveau is categorie 5 (40). Tijdens het eerste speelweekend kunnen weer loten worden gekocht. Dankzij verschillende sponsoren heeft iedereen prijs, en de hoofdprijs is als steeds een gratis weekverblijf in een mooi chalet in Oostenrijk.
Inschrijven (10 euro p.p.) voor het Spaansen Bloemen Ientje Toe-veteranentoernooi kan nog tot en met 26 augustus via de website www.toernooi.nl.

Meer berichten