Team Bos & Jongewaard blikt terug op geweldig evenement

Algemeen
Het team Bos & Jongewaard, klaar voor de start in Heerenveen.
Het team Bos & Jongewaard, klaar voor de start in Heerenveen. (Foto: Ivo Geskus, Studio Special Pixels)

Team Bos & Jongewaard
blikt terug op geweldig evenement

LANGEDIJK - 'Steun Team Bos & Jongewaard voor het goede doel. Langedijker bikkels maken zich op voor De Hollandse 100', kopte het artikel in deze krant op 16 januari. En dat hebben ze geweten! Het team heeft enorm leuke reacties ontvangen op het artikel zelf, maar ook op het initiatief van de workshops. Er werden zelfs spontane donaties overgemaakt.

In aanloop naar het schaatsevenement De Hollandse 100 werden diverse workshops georganiseerd om geld op te halen. Deze workshops, gegeven door sportinstructeurs uit de regio, waren een succes. Laura Jongewaard: "De opbrengst van ruim € 3500,- ging voor de volle 100% naar Stichting Lymph & Co. We willen met name Frank Scholtes van EBI-sport, Ruud en Hassan van Sportsinc, Rudi Vriend van Aerofit en Kim van Doorn van Happy Minds Happy Kids bedanken voor hun medewerking. Leon Beneker en Frans van Straaten zorgen voor een initiatief binnen een initiatief, toppers. Bij Nanette Dalenberg van Schaatstrainingsgroep Geestmerambacht (IJsbaan De Meent Bauerfeind) waren de schaatsers in goede handen. Met aandacht en ervaring werd iedereen op de schaatsbeen gehouden. Slijptechniek Jongewaard zorgde voor de vlijmscherpe schaatsen."

De Hollandse 100

Op 17 maart werd de lustrumeditie van De Hollandse 100 gehouden in en rondom Thialf in Heerenveen. Alle 33 bikkels van team Bos & Jongewaard waren er klaar voor om 10 kilometer te schaatsen en 90 kilometer te fietsen, iedereen met zijn eigen verhaal. De ijsvloer van Thialf was zoals gewoonlijk kwalitatief fantastisch. Met scherp geslepen schaatsen werden de kilometers weggereden. Op de vier schermen rondom de baan konden de deelnemers bijhouden hoeveel ronden er waren afgelegd. Na het schaatsen werden de schaatsen verruilt voor de fietsschoenen. De sterke windkracht maakte fietsen zwaar. Er stond zoveel wind dat het schuim op de Friese wateren stond.

Samen de strijd aan

Het evenement kenmerkte zich, ondanks de aanwezigheid en deelname van diverse bekende Nederlanders en leden van het Koninklijk Huis, door laagdrempeligheid en was zeer gemoedelijk. Samen schaatsen en fietsen, daar gaat het om. Meedoen is genoeg. Om deze reden werden alle deelnemers na afloop beloond met een medaille. Dat de Hollandse 100 vol zit met doorzettingsvermogen, emoties en teamspirit werd op deze dag ook weer duidelijk binnen het team. Door de zware fietsomstandigheden diende een deelnemer van Bos & Jongewaard het fietsen, na het rijden van de eerste lus, helaas op te geven. Zonder aarzelen bood de partner van deze persoon aan de tweede lus te rijden. Het is kenmerkend voor de sfeer.

100% naar onderzoek

Na afloop van deze sportieve dag was de cheque-uitreiking. In totaal is er € 309.272 opgehaald, waarvan € 13.865 van Team Bos & Jongewaard. Deze opbrengst wordt voor 100% ingezet om het onderzoek naar lymfklierkanker te financieren. Tijdens de uitreiking zijn een aantal bijzondere initiatieven extra in het zonnetje gezet, waaronder de actie van de zoons van een deelnemer van team Bos & Jongewaard. Na de kerstdagen zamelden ze kerstbomen in en doneerden de opbrengst. De kerstbomen kwamen vanuit de hele omgeving van Langedijk en zelfs uit Heerhugowaard vandaan! Met de fiets en op skeelers werden de kerstbomen binnengesleept en in korte tijd veranderde de voor- en achtertuin in een dennenbos. De spontane actie van deze drie jongens leverde € 400,- op.

Ondanks dat het helaas nog altijd noodzakelijk is om een evenement te organiseren om geld op te halen voor onderzoek tegen lymfklierkanker, heeft team Bos & Jongewaard met een lach en een traan genoten van het fantastische evenement.

Team Bos & Jongewaard is te volgen op Facebookpagina 'Team Bos en Jongewaard'. Ook doneren is nog steeds mogelijk via www.dehollandse100.nl/team/bos-jongewaard-2/doneren.