Dagvoorzitter Fanny Bod laat alle aanwezigen aan het woord.
Dagvoorzitter Fanny Bod laat alle aanwezigen aan het woord. ((Foto: Tekst en foto: Marsha Bakker))

Bijeenkomst fusie in Behouden Huis

Bijeenkomst over fusie in Behouden Huis

OUDKARSPEL - In Langedijk en Heerhugowaard worden informatiebijeenkomsten georganiseerd over de voorgenomen fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard. Donderdag 11 april werd Het Behouden Huis in Oudkarspel aangedaan.

Inwoners Oudkarspel tammer dan Pancrassers

Vergeleken met de bijeenkomst in Sint Pancras, waar de gemoederen hoog opliepen en de sprekers meermalen werden onderbroken door boze Pancrassers, verliep de avond in Oudkarspel rustig. Voor een zaal met zo'n twintig inwoners en twaalf (burger)raadsleden, legden de vier leden van het college, waaronder burgemeester Kompier, zo goed mogelijk uit wat de fusie betekent voor de Langedijkers.

Een enkele bezorgde Langedijker, niet alle aanwezigen waren afkomstig uit Oudkarspel, zou af en toe de stem verheffen om vooral het gebrek aan communicatie aan te kaarten. Een feit dat burgemeester Kompier wel beaamde. ,,Als we dit proces overnieuw zouden moeten doen, zouden we eerder naar u toe komen.'' Ze reageerde daarmee op een vraag uit de zaal waarom de gemeente niet in een eerder stadium besloten had tot een enquête over een eventuele fusie.

"Ik heb het idee niet te zijn gehoord. Terwijl een enquête in een beginstadium een hoop twijfel weg had kunnen nemen", aldus een bewoner.

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen legde uit welke stappen er inmiddels genomen zijn in het fusieproces, en dat dat mede de oorzaak is van de gebrekkige communicatie. ,,De gemeenteraden van Langedijk en Heerhugowaard hebben op 26 februari beide, in afzonderlijke vergaderingen, in principe ingestemd met een bestuurlijke fusie op 1 januari 2022. Bij verkiezingen in het kader van een bestuurlijke fusie in november 2021 is per 1 januari 2022 de nieuwe gemeente pas een feit." Oftewel: tot aan de verkiezingen - die in Langedijk vervroegd zullen worden gehouden vanwege de fusie - is nog niets definitief.

Wat geenszins betekent dat de gemeenteraad van Langedijk van plan is de fusie nog af te ketsen.,,Wij zijn ervan overtuigd dat een fusie zorgt voor betere dienstverlening aan inwoners en bedrijven van Langedijk'', aldus Nieuwenhuizen. ,,We boeken winst door dingen samen te doen en in kwaliteit te investeren.'' Toch hebben de aanwezigen een aantal zorgen. Want wat gebeurt er met het zwembad, de sporthal en de bibliotheek in Langedijk? Toen Sint Pancras bij Langedijk kwam, was het immers ook gedaan met het buitenbad in Langedijk? Wanneer komt er duidelijkheid over de gevaarlijke verkeerssituatie ter hoogte van Tesselaar? Wethouder Nils Langedijk kon de laatste vraag meteen positief beantwoorden met de belofte dat er nog dit jaar een rotonde bij Tesselaar, en een ovonde bij de huidige verkeerslichten tussen Oudkarspel en Noord-Scharwoude zullen komen. "De situatie wordt er sowieso beter en veiliger op. Nu rijden auto's er 70 kilometer per uur, straks wordt het 50. Er kan daar dan veilig en zonder stoplichten overgestoken worden door fietsers en voetgangers.''

Andere opmerkingen vanuit de zaal waren nog de vrees voor verdere verstedelijking van Langedijk, zoals ook steeds meer met Heerhugowaard gebeurt. En of het dorpse karakter met de rijke geschiedenis zal kunnen worden behouden. Of het rijke verenigingsleven en de rust en ruimte in het dorp blijft wat het nu is. Maar gelukkig was er ook een positief geluid vanuit een aanwezige in de zaal, die de trots van de Langedijker roemt en Het Behouden Huis noemt als voorbeeld van de saamhorigheid van de Langedijkers. "Als we samen de schouders eronder zetten en ervoor gaan, dan zal de fusie ook een succes worden. Bovendien wordt het hoog tijd om deze stap richting de toekomst te zetten."

Laatste bijeenkomsten

Vanavond is er nog een bijeenkomst in Heerhugowaard, en donderdag 18 april is de laatste bijeenkomst in Museum BroekerVeiling, aanvang 19.00 uur. Ook als u niet aanwezig kunt zijn, kunt u op www.langedijkenheerhugowaard.nl meepraten over de nieuwe gemeente.

Marsha Bakker
Meer berichten