Informatieavond over Een Betere Start

  Nieuws
Mariëtte gunt mensen in Oeganda aan een betere start. (Foto: aangeleverd)
Mariëtte gunt mensen in Oeganda aan een betere start. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

WARMENHUIZEN - Mariëtte Berbée uit Warmenhuizen is sinds 2008 actief met de Stichting Een Betere Start. In Nederland is zij werkzaam als couveuseverpleegkundige. Na een rondreis door Oeganda heeft ze de stichting opgericht met de bedoeling om de kinderen in Afrika ook een betere start mee te geven. Zij heeft samen met haar dochter Jorien een aantal maanden in de hoofdstad Kampala gewerkt op de enige ‘couveuse’-afdeling van het land.
Van het een kwam het ander. Na het volgen van de tropenopleiding heeft ze samen met haar bestuursleden een kliniek helpen opzetten en inrichten in het binnenland van Oeganda. Door haar tolk werd ze meegenomen naar zijn geboortedorp tegen de Congolese grens aan en daar werd ze gevraagd of ze iets kon doen aan de grote moeder- en kindersterfte rondom de bevalling. De vrouwen bevielen daar in een ‘vieze’ hut onder leiding van een Traditional Birth Attendent. Dat is een vrouw, die van haar moeder geleerd heeft de vrouwen te helpen bij de bevalling.


Kraamkliniek

Door het ontbreken van hygiëne en medische kennis sterven er veel vrouwen en kinderen tijdens of direct na de bevalling. Na onderzoek naar nieuwe mogelijkheden en gesprekken met de autoriteiten, is er inmiddels met behulp van de stichting een kraamkliniek gebouwd. Die kraamkliniek is ingericht met de ‘afgedankte’ maar prachtige Nederlandse bedden en andere spullen. De kliniek draait goed, maar het aantal bevallingen blijft sterk achter bij het aantal vrouwen dat op zwangerschapscontrole komt. Dit heeft te maken met de loopafstand naar de kliniek. Als de weeën begonnen zijn, zijn zij niet meer in staat om naar de kliniek te komen en vallen ze terug op de ‘vieze’ hut. De wens bestaat om een gebouw bij de kliniek te zetten waar de vrouwen voor de bevalling kunnen verblijven. Zodat ze in de buurt van de kraamkliniek zijn, wanneer de bevalling zich aandient. Er is al begonnen met de bouw, maar het voltallige bedrag is nog niet geheel bij elkaar gesponsord. Meer informatie is te vinden op de website: www.beterestart.com
Woensdag 7 november om 20.00 uur in het Dorpshuis in Warmenhuizen geef Mariëtte een informatieavond over haar stichting. Iedereen is van harte welkom.
Naaimachines gevraagd

Diny Swart en Bert Grandiek doen veel voor de mensen in Gambia. Voor een project daar hebben ze naaimachines nodig. Wie nog elektrische of handnaaimachines heeft of ze weet te vinden voor een tweede kans: neem dan contact met hen op. Plantersgraaf 4, telefoon 0226394515,

Meer berichten