Anneke met haar kleuters
Anneke met haar kleuters ((Foto: Pim Beudeker))

Afscheid van juf Anneke

OOSTZAAN – Na ruim 42 jaar in het onderwijs nam Anneke van der Lubbe afgelopen dinsdag afscheid van de Rietkraag. Ter ere van haar afscheid was er een lunch welke door de leerlingen van de Rietkraag zelf werd voorbereid en genuttigd. Daarnaast was er een sponsorloop. Dat wilde Anneke heel graag. De opbrengst van de sponsorloop gaat naar de Stichting Kinderen Kankervrij, KiKA.

Op het moment dat Anneke van de PABO kwam was er een overschot aan leerkrachten. Ze maakte tijdelijk van haar bijbaan haar echte baan. In het OLVG in Amsterdam was zij een soort spelleider, of pedagogisch medewerker. Dit bestond niet binnen het ziekenhuis, zij heeft dit opgezet met als doel de begeleiding van ernstig zieke kinderen.Dit kwam destijds niet echt van de grond door de vele wisselingen in het medisch personeel. Wat later werd ze uit 150 sollicitanten geselecteerd en begon haar onderwijscarrière in Landsmeer.

Watergang

Daar heeft ze onder meer een fusie meegemaakt. Door een verwoestende brand van de school waar Anneke werkzaam was, werd het personeel van die school verspreid in de regio en kwam zij terecht in Watergang. Hier heeft zij twintig jaar met heel veel plezier gewerkt. Nadat de school werd opgeheven kwam Anneke op de Rietkraag. Dat was wennen, anders dan in Watergang was dit een klassikaal ingerichte school. Elke groep zit in één klas, er waren geen combinatieklassen of andere vormen. Anneke moest wennen aan dit systeem, ook de leerlingen moesten wennen aan Anneke. In het begin zaten de leerlingen braaf te wachten totdat Anneke zei dat ze konden beginnen. Dit heeft ze heel snel veranderd in: "als je weet wat je moet doen, gewoon beginnen". Ook hier blijkt de directheid van Anneke. En zoals ze ook zegt: "je moet het voor jezelf leuk maken, anders hou je het niet vol''. Wederom de no-nonsense houding. De laatste jaren is ze terug bij de kleuters, waar het begonnen was.

Passie

Over haar werk zegt zij: "Het werk met kinderen is zo ontzettend leuk, alles er om heen begint steeds meer tegen te staan". Nu gaat ze zich nog meer richten op het "lekker sporten", haar tweede passie. Schaatsen, fietsen, bergfietsen, etc. Ze heeft ook twee keer meegedaan met Alpe d'HuZes. Dit heeft alles te maken met de start van haar carrière, de begeleiding van ernstig zieke kinderen. En ze heeft kinderen in de klas gehad met leukemie en een tumor. Of zoals zij zelf zegt; "Beter aan KiKa dan alle goed bedoelde dingen voor onder de douche". Ook dat toont weer haar passie en karakter. Ze kon dan ook niet laten om mee te rennen voor het goede doel.

Meer berichten