'Gasloze' woningen en een nieuwe burgemeester in Landsmeer

LANDSMEER - Na een welverdiend reces, in gewoon Nederlands vakantie, van ruim 2 maanden begint de Landsmeerse politiek donderdag 12 september weer met vergaderen. Een van de meest opvallende onderwerpen de komende tijd is het woningbouwplan op het voormalige fabrieksterrein van Van Acker.

Dit onderwerp loopt al ruim drie jaar, is al verschillende keren politiek besproken en na input van alle partijen lijkt het project nu in de laatste fase te zijn gekomen. Als het plan doorgaat, wordt het een van de belangrijkste woningprojecten van de komende tijd. In totaal moeten er ruim 30 woningen komen op het voormalige fabrieksterrein. De eigenaren hebben het plan destijds speciaal bedacht voor starters en senioren, bij voorkeur Landsmeerders.

Bedenkingen

De nieuwe woningen worden 'gasloos' gemaakt, wat sinds vorig jaar verplicht is voor nieuwe woningen. Een van de lastige punten binnen het project is de ontsluiting van het verkeer. In de eerste versies van het plan was bedacht dat auto's het terrein zouden moeten verlaten via Cassandrahof, naar de Sportlaan. Buurtbewoners hadden hier hun bedenkingen bij en vroegen om ontsluiting via de Herculesweg. Maar Nico van Baarsen, destijds verantwoordelijk wethouder, hield vast aan de eerste versie omdat die veiliger en praktischer zou zijn. Hoe het ook zij, dankzij dit plan kan er binnen een paar jaar in één keer een flinke hoeveelheid woningen beschikbaar komen voor starters en senioren.

Dennis Straat

Middenin het afgelopen reces kreeg Landsmeer een nieuwe burgemeester, de uit Zaandam afkomstige Dennis Straat. Hij nam het stokje over van Anne Lize van der Stoel, die haar officiële afscheid viert op 19 september aanstaande. Zaankanter Straat is geboren in Amsterdam, maar deed zijn eerste politieke bestuurservaring op als lid van de Provinciale Staten in Overijssel, voor de VVD. Daarna werd hij onder andere stadsdeelwethouder in Amsterdam en wethouder in Zaanstad. Hierdoor, maar ook dankzij zijn werk in de Stadsregio Amsterdam, heeft hij al vóór zijn aantreden in Landsmeer uitgebreid kennisgemaakt met verschillende Landsmeerse politici.

Waarnemer

De nieuwe burgemeester is ook weer een waarnemer, zolang Landsmeer de bestuurlijke fusie nog niet heeft afgerond. Straat gaat zich trouwens niet direct met de fusieplannen van de gemeente bezighouden; dit onderwerp blijft de politieke verantwoordelijkheid van wethouder Mandy Elfferich.

Politiek Platform Landsmeer

Meer berichten