Niels Muller.
Niels Muller. ((Foto: Rodi Media/MvS))

Oester geeft bijzondere schat prijs

TUINDORP OOSTZAAN - Volgens de Oestercompagnie - en die mag je als kenners op dit specifieke vakgebied beschouwen - zit in slechts 1 op de 15.000 oesters een parel. Een parel in een oester aantreffen is dus op zijn minst bijzonder. Het gebeurde onlangs tijdens het Oktoberfeest van stadslandbouwproject NoordOogst.

Het is te danken aan Niels Muller, eigenaar van rokerij ROOKT. De oester met bijzondere inhoud zat in een partij die hij uit een Zeeuwse oesterput had geschept. Niels: "Friekens Brouwerij organiseerde bij ons een Oktoberfeest en het leek me leuk oesters uit te delen. Gewoon te grabbel. Een van de gasten kwam gedurende het feest naar me toe en vroeg of ik nog een oester voor haar had. 'Jazeker,' zei ik. Er was er nog één en die gaf ik haar. Na drie minuten zei ze: 'Ik heb een parel.' En ik zei: 'Het is je kroon, het spijt me.' Maar het was echt een parel."

Volgens Niels gaat het om een Japanse oester die met een schip is meegekomen. Maar hoe ontstaat nu eigenlijk een parel? Volgens Niels kan het beginnen met een zandkorrel die in een oester belandt. De oester gaat daarmee het gevecht aan en kapselt hem in. Om zichzelf te beschermen maakt de oester kleine laagjes parelmoer aan. Al die laagjes vormen uiteindelijk een glanzend bolletje.

De vraag komt op hoeveel de parel waard zou kunnen zijn. Niels heeft geen idee en het maakt hem ook niet uit. Voor hem telt alleen de vondst. En die krijgt een mooie bestemming. "Ik heb overlegd met de vindster. Zij heeft een goudsmidopleiding gevolgd en gaat iets met de parel doen."

Meer berichten