Rienk (rechts) draagt symbolisch zijn buigtang over aan Dennis.
Rienk (rechts) draagt symbolisch zijn buigtang over aan Dennis. ((Foto: Rodi Media/MvS))

Dennis van Lienen treedt in voetsporen Rienk Coehoorn

OOSTZAAN – Het is voor hem het mooiste vak dat er bestaat, maar na drieëntwintig jaar sluit Rienk Coehoorn (59) zijn installatiebedrijf. Met ingang van 1 december neemt Dennis van Lienen het over. De naam Coehoorn houdt hij voorlopig aan. Want die heeft voor veel klanten een vertrouwde klank en die mag niet zomaar verstommen.

Vader Coehoorn  had vroeger een loodgietersbedrijf en Rienk werkte daar als tiener al. Want het vak zit, zoals hij dat zelf zegt, in zijn handen en in zijn genen. Toen het moment zich aandiende om de zaak over te nemen moest hij daar even over nadenken. Als loodgieter moet je er in het weekend immers nog wel eens op uit om storingen te verhelpen. Wat zou dat voor zijn privacy betekenen?

Minder storingen

"Toch heb ik het gedaan," vertelt hij. "De apparatuur is namelijk beter geworden en storingen komen minder vaak voor. Maar het belangrijkste is dat ik het werk leuk vind. Mensen zijn altijd blij als ik ben geweest. Bovendien zou er geen sprake zijn van file in, file uit. Mijn klanten, alleen particulieren, zitten in Oostzaan en binnen vijf minuten ben ik er."

Vertrouwde naam

Voor veel van die particulieren binnen Oostzaan is Installatiebedrijf Coehoorn een bekende, vertrouwde naam. Vooral de wat oudere Oostzaners halen Rienk graag in huis. Want dan weten ze dat het goed zit en dat het goed komt. Alleen al als ze bellen en de stem van Rienk horen, zijn ze gerustgesteld. En vaak hoeven ze hun naam niet eens te zeggen. Rienk hoort al meteen welke klant hij aan de lijn heeft, en weet waar die woont en wat voor kachel daar brandt. Rienk: "Vooral in de oudere wijken heb ik als kind gespeeld. Ik ken de mensen en de huizen."

Naar Drenthe

Maar al die klanten zullen dat bekende gezicht binnenkort niet meer zien. Voor Rienk Coehoorn is het mooi geweest. Fysiek wordt het wat lastiger, maar hij heeft er ook voor gekozen om Oostzaan te verlaten en met zijn echtgenote Marga naar Drenthe te verhuizen.

Persoonlijke benadering

Hij trekt echter niet zomaar de deur achter zich dicht. De meeste klanten heeft hij al geïnformeerd en hij draagt zijn bedrijf over naar een meer dan waardige opvolger. Een opvolger bovendien die net als Rienk veel waarde hecht aan betrouwbaarheid en een persoonlijke benadering: Dennis van Lienen (45), die nu ook een eigen loodgietersbedrijf in Oostzaan heeft.

Ook Dennis was al bekend met de reputatie van zijn voorganger. "Als je in Oostzaan naar een loodgieter vraagt, noemen ze Rienk Coehoorn. Iedereen kent hem. Daar heb ik altijd veel respect voor gehad. Ik zag Rienk vaak rijden in zijn busje en dan zwaaiden we naar elkaar. Later zijn we klanten naar elkaar gaan verwijzen."

Dezelfde passie

eHet contact en het vertrouwen tussen beide vakmannen is gegroeid en voor Rienk was er maar één aan wie hij zijn bedrijf wilde overdragen. Het was snel beklonken.  Dennis: "We weten allebei dat mensen, vooral oudere mensen, graag een vertrouwd gezicht zien. En dat het netjes is om je schoenen uit te doen en alle rommel na afloop op te ruimen. Natuurlijk hebben we allebei een ander karakter, maar we voelen dezelfde passie voor het vak."

Meer berichten