Gastgezinnen in Oostzaan gezocht voor vluchtelingen

Algemeen
Wethouder Niels Bonenkamp en Annemeijn Benkirane-Verweij zijn nauw betrokken bij de opvang van statushouders in Oostzaan.
Wethouder Niels Bonenkamp en Annemeijn Benkirane-Verweij zijn nauw betrokken bij de opvang van statushouders in Oostzaan. (Foto: Rodi Media/MvS)

door Marcel van Stigt

OOSTZAAN - Duizenden vluchtelingen in Nederland hebben een verblijfsvergunning en wachten op een woning. Om ze alvast te laten wennen aan hun nieuwe woonomgeving brengt Stichting Takecarebnb ze voor drie maanden onder bij gastgezinnen. De landelijke organisatie komt graag in contact met Oostzaanse gezinnen die statushouders tijdelijk in huis willen nemen. Coördinator Annemeijn Benkirane-Verweij: "Onze ervaring is dat er diepe vriendschappen ontstaan."

De Stichting Takecarebnb is vijf jaar geleden opgericht om het gat te dichten tussen de uitreiking van een verblijfsvergunning aan vluchtelingen en de toewijzing van een woning. "Tot die tijd verblijven deze statushouders in een AZC," vertelt Annemeijn Benkirane-Verweij. "Wij proberen ze uit die wachtstand te halen en ze bij gastgezinnen te laten proefdraaien. We hebben inmiddels meer dan driehonderd matches tot stand gebracht en het loopt goed. De gastgezinnen kunnen verschillende redenen hebben om hieraan mee te werken. Ze hebben de ruimte, willen iets aan kun kinderen meegeven of doen het omdat ze iets willen beteken voor medemensen."

Intakegesprek

De stichting gaat zorgvuldig te werk. Gastgezinnen die zich aanmelden worden eerst uitgenodigd voor een intakegesprek. Er volgt daarna een kennismaking met geschikte statushouders, en dat kunnen stelletjes, gezinnen met kinderen of alleenstaanden zijn. Als er een klik is, wordt er een proefweekend gedraaid. Loopt dat naar wens, dan gaat de logeerperiode van drie maanden in.

Voor statushouders is dit ideaal om soepel te integreren. Ze worden wegwijs gemaakt in hun toekomstige woonomgeving, gaan mee boodschappen doen en staan misschien ook wel mee te juichen langs de lijn van een voetbalveld. De communicatie zal geen problemen opleveren. De statushouders mogen dan uit landen als Jemen, Egypte en Soedan komen, ze beheersen de basis van de Engelse en/of Nederlandse taal. Dat is een van de eisen waaraan ze moeten voldoen.

Meedraaien in samenleving

Waarom zoekt Takecarebnb juist in Oostzaan gastgezinnen? Omdat er ook in deze gemeente jaarlijks een of meer woningen aan statushouders worden toegewezen. Dan is het handig alvast gastgezinnen te hebben. Niels Bonenkamp, wethouder Sociaal Domein: "Als gemeente Oostzaan moeten we per jaar aan acht statushouders huisvesting bieden. Dat kunnen ook twee gezinnen met vier personen zijn. We proberen ervoor te zorgen dat ze in de samenleving kunnen meedraaien. Het zou mooi zijn als mensen als gastgezin willen fungeren, zodat statushouders een zachte landing binnen de gemeenschap hebben. Recent nog zijn er statushouders komen wonen in Oostzaan die een aantal maanden in de buurt, in Amsterdam hadden gelogeerd."

Reserves

Bonenkamp schat in dat Oostzaan openstaat voor nieuwe ingezetenen uit verre landen. Al zullen er ook mensen zijn die zo hun reserves hebben. Hij refereert aan de crisisopvang van vluchtelingen in het najaar van 2015. "Dat was een rondreizend circus van vluchtelingen die van de ene naar de andere gemeente verhuisden voor tijdelijke crisisopvang. Er leefden vooraf zorgen bij inwoners, ook in Oostzaan. Maar toen de vluchtelingen er eenmaal waren, viel het allemaal erg mee. Ik vertrouw erop dat er in Oostzaan mensen wonen die bereid zijn als gastgezin voor Takecarebnb te fungeren."

Als gastgezin word je er volgens Annemeijn ook wijzer van. "Het geeft voldoening om iets voor een ander te betekenen. Vaak blijft het contact na die drie maanden. Onze ervaring is zelfs dat er diepe vriendschappen ontstaan."

Aanmelden als gastgezin? Stuur een mail naar annemeijn@takecarebnb.org. Zie ook www.takecarebnb.org.