Griepprik niet voor iedereen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

OOSTZAAN – Op 1 oktober werd er een brief verstuurd aan iedereen van 60 jaar en ouder en mensen in één van de risicogroepen om een griepprik te komen halen bij de huisartsenpost in De Kolk. In verband met corona werden alle patiënten in alfabetische volgorde van de achternaam opgeroepen. Het inenten begon op 21 oktober met de letters A en B. Op dat moment was het al duidelijk dat de hoeveelheid vaccins niet voldoende zou zijn voor iedereen.

Toch werd er voor gekozen om gewoon iedereen in te enten en geen triage toe te passen. Ook niet voor ouderen en mensen in een risicogroep. Uiteindelijk bleek op 3 november dat de vaccins inderdaad op waren en de mensen met de letter U tot en met Z hadden het nakijken. Dat werd ook pas duidelijk op de dag zelf, een assistente belde in de morgen dat er geen vaccins meer waren, ook niet voor mensen boven de 80 en mensen met een hart-, long, maag/darmaandoening en mensen met een luchtwegaandoening.

Onvoldoende vaccins

De beschuldigende vinger ging richting de overheid, maar dat is onterecht. Het was al lang duidelijk dat er onvoldoende vaccins waren en het is dan ook onzorgvuldig en nalatig dat er geen triage werd toegepast. Huisartsen hebben een zorgplicht en daar is in dit geval wel erg laconiek overheen gestapt.

Gevaarlijk en zelfs dodelijk

en griepepidemie kan erg gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn en juist mensen met een mindere weerstand moeten daartegen beschermd worden. Daar is dus geen sprake van. En het toeval wil dat het digitale patiëntenportaal precies in de week dat het inenten begon niet bereikbaar was. 

Oproep gemist

Ook opvolging door de huisarts bleef uit, er zou teruggebeld worden tussen 13.00 en 14.00 uur, maar dat gebeurde pas om 17.00 uur precies 20 seconden. Oproep gemist, erg jammer want het bereikbare nummer stond op voicemail. Van verdere opvolging was geen sprake. Slordig als het gaat om cliënten.

December nalevering

Men verwacht dat er ergens in december een mogelijke nalevering komt van vaccins, maar een keiharde toezegging wordt niet gedaan. Zeker in deze gure tijd kan men zich afvragen hoe het is gesteld met de coördinatie en het patiëntenbelang in de huisartsenpost van Medisch Centrum De Kolk.

JWvD