Vervoersdienst Welzijn Rijswijk komt definitief niet meer terug

Algemeen
De Particuliere Vervoersdienst, waarbij vrijwilligers mensen die slecht ter been waren vervoerden in Rijswijk en omgeving, komt niet meer terug.
De Particuliere Vervoersdienst, waarbij vrijwilligers mensen die slecht ter been waren vervoerden in Rijswijk en omgeving, komt niet meer terug. (Foto: Pixabay)

De Particuliere Vervoersdienst van Welzijn Rijswijk komt niet meer terug. Vanwege corona was de dienst al een hele tijd stopgezet. Inmiddels is zeker dat de dienst ook niet meer wordt opgestart.

De vervoersdienst was een laagdrempelige manier voor minder mobiele ouderen om toch op elke plek in Rijswijk te komen. Rijswijkers konden gebruikmaken van de dienst als zij minimaal 67 jaar waren, geen auto meer hadden en niet zelfstandig konden reizen met de bus, tram of trein. Het lidmaatschap kostte €30 euro per persoon per jaar, en daarnaast een bedrag (€3 binnen Rijswijk) aan de rijder per rit.

Niet meer opgestart

De vervoersdienst, die bestond sinds september 2013, draaide volledig op vrijwilligers. Vrijwillige planners bemiddelden tussen de Rijswijkse senioren die het vervoer nodig hadden, en vrijwillige rijders brachten deze senioren met hun eigen auto naar de gewenste plaats van bestemming. Toen corona in 2020 haar intrede deed in Nederland, besloot Welzijn Rijswijk de dienst tijdelijk stop te zetten, vanwege de besmettingsrisico’s. Inmiddels zijn er ook geen vrijwilligers meer voor deze dienst. “Om deze en andere redenen hebben we besloten de dienst niet meer op te starten,” laat een woordvoerder van Welzijn Rijswijk weten.

ANWB Automaatje

De Particuliere Vervoersdienst is vergelijkbaar met ANWB Automaatje, dat ook werkt met vrijwillige chauffeurs en geen winstoogmerk heeft. CDA Rijswijk vroeg onlangs aan wethouder Gijs van Malsen (o.a. Welzijn) of deze dienst als alternatief in gebruik kan worden genomen. De wethouder liet weten hier positief tegenover te staan. Er is dus een kans dat ANWB Automaatje in de toekomst in Rijswijk wordt uitgerold.