Rijswijks-Belang steunt boerenprotest: ‘Kom niet aan onze eerste levensbehoeften’

Agrarisch
Marc Weterings en Nel Kames (Rijswijks-Belang) betuigden hun steun aan het boerenprotest op 5 juli met een boerensjaaltje.
Marc Weterings en Nel Kames (Rijswijks-Belang) betuigden hun steun aan het boerenprotest op 5 juli met een boerensjaaltje. (Foto: DvE)

Op de dag van de laatste raadsvergadering voor het zomerreces, droegen Marc Weterings en Nel Kames (Rijswijks-Belang) de hele dag een boerensjaaltje. Groot Rijswijk vroeg waarom.

Waarom dat sjaaltje?

“Wij steunen het boerenprotest. Onze partij denkt dat de stikstofcrisis een excuus is om grond te claimen voor woningbouw. En we verwachten dat de agrarische sector een ontzettende douw krijgt als het kabinet zijn zin doordrijft. In Nederland heb je zo’n 50.000 boerenbedrijven. Als je dat zo sterk inperkt, neem je heel veel kennis weg. Nederland blinkt daar nu juist in uit. Boeren doen ook het (weide)vogelbeheer. Wie gaat dat bijhouden?”

En de stikstofcrisis dan?

“Die berekeningen zijn niet te vertrouwen. Eerst zouden de reductieverplichtingen vanaf 2030 ingaan, nu opeens vanaf 2035. Waar komt die vijf jaar vandaan? Bovendien werken boeren al keihard om minder stikstof uit te stoten, door technologische innovatie. Wij vinden dat je je beter kunt richten op Schiphol en grote bedrijven. En: Nederland is een klein land. In veel grote landen gebeurt er niks.”


Een spandoek in het Westland, langs de Middel Broekweg richting Rijswijk. - DvE

Erkent u wel dat er een stikstofprobleem is?

“Ze zeggen dat er door te veel stikstof bepaalde planten niet zouden groeien, maar in Nederland is dat niet echt een probleem. Het is wél een probleem als we afhankelijk worden voor ons voedsel van het buitenland, zoals je nu ziet gebeuren met het gas uit Rusland. Wij vinden: ‘Kom niet aan onze eerste levensbehoeften.’”

Is er nog hoop voor de boeren?

“In de loop der jaren, met goed onderzoek en overleg met boeren denk ik dat het wel goed gaat komen.”

Uw mening geven? Mail naar redactie.gr@uitgeverijwestmedia.nl o.v.v. ‘Boerenprotest’.