Museum Rijswijk bereidt nieuwe tentoonstelling voor

Cultuur
Met kleurrijke garens haakt en breidt Kate Jenkins lekkernijnen, van rijkelijk gevuld gebak tot garnalenschotels. Dit werk heet 'Bagels for Breakfast'.
Met kleurrijke garens haakt en breidt Kate Jenkins lekkernijnen, van rijkelijk gevuld gebak tot garnalenschotels. Dit werk heet 'Bagels for Breakfast'. (Foto: © Emma Wood)

Museum Rijswijk is bezig met de voorbereiding van de najaarstentoonstellingen. Vanaf 27 november is ‘Café Kate’ te bezoeken. Daarnaast is er momenteel een buitententoonstelling op het voorplein van het museum over de Vrede van Rijswijk, zijn exposities Papier Biënnale 2022 en Dorp in Beweging nog te bezoeken tot en met 13 november en is er op 18 september een papier- en textielmarkt.

Kunstenaar Kate Jenkins is de winnaar van de Publiekprijs Textiel Biënnale 2021. Haar nieuwe expositie staat van 27 november 2022 tot 12 maart 2023. “Hoewel mijn levensreis tot nu toe gevarieerd en opwindend is geweest, één ding verandert nooit”, zegt Kate Jenkins, “Wat ik ook maak, of het nu een bakje patat, een blik sardientjes of een doos kikkers is, ik voeg er altijd veel warmte en een vleugje humor aan toe. Bovenal wil ik dat mijn werk mensen laat glimlachen.” 

Lekkernijen met humor

Welkom in de wereld van Kate Jenkins (Verenigd Koninkrijk, 1971), een magische hoorn des overvloeds van speelse popart haak-, brei- en borduurwerken. De kunstenaar staat vooral bekend om haar lekkernijen, waarin haar kenmerkende gevoel voor humor tot uiting komt. Met kleurrijke garens haakt en breidt zij van rijkelijk gevuld gebak tot garnalenschotels. Het concept voor de tentoonstelling Café Kate is totaal nieuw en speciaal voor Museum Rijswijk ontworpen. 

Café Kate bestaat uit een complete bakkerswinkel Kate’s Bakes en de ijssalon Kate’s Cones. Beide installaties kunnen reizen en de bakkerij is al te zien geweest in Barcelona, Hong Kong en Groot-Brittannië. De bakkerswinkel bestaat uit meer dan duizend cakejes, taarten, broden en andere gebreide en gehaakte lekkernijen. 

Meer dan duizend gehaakte lekkernijen

Speciaal voor de feestdagen zullen er kerstkoekjes en kerstkransjes in Kate’s Bakes liggen. De ijssalon presenteert gebreid en gehaakt ijs met Kate’s kenmerkende humoristische woordspelingen. Niet voor niets werd Kate Jenkins met grote meerderheid verkozen tot de publieksfavoriet van de Textiel Biënnale 2021. Food for Thought. Ze keert terug met deze vrolijke solotentoonstelling waar je je blijft verwonderen over de details!

Buitententoonstelling ‘Vrede van Rijswijk’

De Vrede van Rijswijk viert dit jaar zijn 325ste verjaardag. Geen mooi, rond getal maar in deze roerige tijden is het goed om er bij stil te staan. Museum Rijswijk heeft een tentoonstelling op het voorplein gemaakt die het bijzondere verhaal van de totstandkoming van dit vredesverdrag vertelt. In september 1697 maakte het een einde aan de oorlog tussen Frankrijk enerzijds en een breed bondgenootschap (met onder meer Engeland, Spanje, het Roomse Rijk en de Republiek der Verenigde Provinciën) anderszijds. 

Een einde aan de oorlog tussen Frankrijk en breed bondgenootschap

Voor het eerst werd overeenstemming over een vredesverdrag bereikt met onderhandelingen door diplomaten uit alle betrokken landen. Die vonden plaats op het Huis ter Nieuwburch in Rijswijk en gingen met veel uiterlijk vertoon gepaard. De vrede was helaas van korte duur maar het onderhandelingsproces in Rijswijk stond aan de basis van hoe wij vandaag de dag oorlogssituaties proberen op te lossen. Een kleine publicatie begeleidt de tentoonsteling en is te koop in de museumwinkel.

Papier en Textielmarkt

Op zondag 18 september vindt de Papier en Textielmarkt plaats. De markt is vrij toegankelijk en is te bezoeken op het voorplein en in de museumtuin van 11.00 t/m 17.00 uur.

Huidige tentoonstellingen

Exposities Papier Biënnale en Dorp in Beweging zijn nog te bezoeken tot en met 13 november. Wat kunnen bezoekers nog doen tijdens de Papier Biënnale? Veel bezoekers voegen al mensen, bomen en foodtrucks toe aan de papierwereld die ontstaat in de kelder. Ronleidingen zijn ook mogelijk. Wie geen eigen museumclubje heeft, maar het wel leuk vindt om met andere mensen van gedachten te wisselen over kunst, kan zich aanmelden voor Samen Kunst Kijken. Ook zijn er tijdens Papier Biënnale workshops door de exposerende kunstenaars zelf. Valentin Bakardjiev leert de principes van Shibori (het vouwen vóór het verven waardoor er patronen ontstaan) met papier. Layla May Arthur deelt haar kennis en ervaring van het papiersnijden met kinderen en volwassen. Tot slot zijn er do-it-yourself kits van Benjamin Pollock’s pop up theaters om eigen papieren theater en pop-up sprookjes te creëren.