Burgemeester praat met Rotary Club over ondersteunen goede doelen

Goede doelen
Burgemeester Huri Sahin in gesprek met de leden van Rotary Club Rijswijk.
Burgemeester Huri Sahin in gesprek met de leden van Rotary Club Rijswijk. (Foto: Robert Heijdemann)

De Rotaryclub Club Rijswijk ondersteunt veel goede doelen, veel hiervan in Rijswijk. “We zijn een club van doeners”, vertelt voorzitter Volker Döhne. Op woensdag 29 maart spraken ze met burgemeester Huri Sahin. Centraal stonden de vragen: ‘Wat heeft de gemeente aan een serviceclub zoals Rotary?’ en ‘Wat doen wij al en wat kunnen wij nog meer doen?’

Door Robert Heijdemann

De meeste mensen kennen de Rotary Club Rijswijk alleen van het boekenwinkeltje bij de kerk in Oud Rijswijk. Maar dat ze ook andere acties ondernemen, zoals fietsen opknappen voor mensen met een smalle beurs, nieuwe accu’s kopen voor de duofietsen van Onderwatershof, zuurstofapparaten doneren aan Hospice Het Vliethuys en de Voedselbank en het werk van Don Bosco ondersteunen, dat is bij velen niet bekend. 

Sinds 1949

De Rotary Club in Rijswijk is al sinds 1949 actief. “Wij zijn een onderdeel van de Rijswijkse gemeenschap. Graag leveren we hier onze bijdrage. In de vorm van een financiële bijdrage en met het inzetten van onze hulp en kennis”, vult Volker Döhne aan.


Voorzitter Volker Döhne vertelt burgemeester Huri Sahin over het werk van de Rotary Club Rijswijk. - RH

Boeken in de gang

Al meer dan vijf jaar is de boekwinkel van de Rotary te vinden in de Kerkstraat 7a. “Elke zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur verkopen onze vrijwilligers hier boeken voor een elke maand wisselend goed doel”, vertelt gepensioneerd huisarts Ger Bulder. “Iedereen kan een mooi boek kopen tegen een lage prijs en ondersteunt daarmee direct een goed doel. Veel Rijswijkers doneren aan ons hun boeken. Dat loopt zo goed, dat de dozen met boeken bij ons in de gang staan. Op woensdag worden de boeken gesorteerd door een drietal dames, zodat we steeds een mooi aanbod hebben. Ook kunnen mensen op zaterdag boeken in de winkel afgeven.”

Fietsen naar taalles

Voor de Oekraïense vluchtelingen zamelde de Rotary fietsen in. “Nadat de fietsen zijn nagekeken en rijklaar gemaakt, hebben we 60 fietsen aan de Oekraïners gegeven. Velen van hen gebruiken de fiets om naar taalles in Delft te gaan. We hebben er nog veertig. Die knapt een vrijwilligers op voor mensen met een smalle beurs,” vertelt Paul Francissen. Ook zijn Rotary-leden actief bij armoedebestrijding. Ewout Dönszelmann: “Actief zetten leden hun kennis en ervaring in om de kansen van mensen te vergroten en zo uit de armoede komen”.

Nieuwe kansen

De burgemeester luistert niet alleen aandachtig naar alle verhalen, maar komt ook zelf met suggesties. Ze is blij met de inzet van deze enthousiaste club voor de Rijswijkse samenleving, die mensen helpt die een steuntje in de rug nodig hebben. Wat haar betreft ziet ze veel nieuwe kansen.

Rotary is onze vriend

De Rotary steunt het jongerenwerk van Don Bosco al heel lang. “Ze zijn voor ons een pilaar waar we altijd op terug kunnen vallen als we wiebelen. We kunnen altijd bij hen terecht. Veel voor advies, maar ook als we bijvoorbeeld een nieuw bingo-apparaat nodig hebben”, vertelde Marlies Cuppen. Zij kwam als klein meisje naar Don Bosco en is hier nu leidinggevende. “Elke donderdag kwamen de kinderen van het azc hier altij spelen, samen met de kinderen van Don Bosco. We haalden ze dan met een busje. Tot het azc dicht ging en alles werd afgebouwd. In een weekend hoorden we dat het azc toch doorging, maar daarvoor hadden we geld nodig. Eén telefoontje naar de Rotary was genoeg, We konden door. Voor ons is de Rijswijkse Rotary een echte vriend.”