Thuiszorgaanbieder in Rijswijk moet dwangsom betalen

Zorg
Omdat Tamaja Okolo Zorg nog steeds niet de benodigde documenten verstrekt aan de inspectie, moet deze thuiszorgorganisatie nu een dwangsom betalen. Foto ter illustratie.
Omdat Tamaja Okolo Zorg nog steeds niet de benodigde documenten verstrekt aan de inspectie, moet deze thuiszorgorganisatie nu een dwangsom betalen. Foto ter illustratie. (Foto: Pixabay)

Tamaja Okolo Zorg (TOZ) in Rijswijk werkt niet mee aan het onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit. Per 7 december moest de thuiszorgorganisatie haar administratie op orde hebben. Dat heeft ze tot op heden nog niet. Daarom moet TOZ een dwangsom betalen van 10.000 euro per week, met een maximum van 20.000 euro.

Dat maakte de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) donderdag 5 januari bekend. Het probleem gaat terug tot 7 oktober. Toen gaf de inspectie een aanwijzing aan TOZ. In die aanwijzing stond onder meer dat alle cliënten een actueel zorgplan moeten hebben. Er moeten duidelijke afspraken en protocollen komen over het geven van medicijnen. Ook horen de zorgverleners scholing te krijgen, zodat hun kennis aansluit bij de zorgvraag van de cliënten. Incidenten moeten altijd gemeld worden, om te onderzoeken en zo een incident in de toekomst te voorkomen. Tot slot moet TOZ zicht hebben op de kwaliteit en veiligheid van de zorg en actie ondernemen wanneer dit nodig is. 

In Rijswijk blijken gelukkig weinig cliënten de dupe van de in gebreke blijvende zorgorganisatie. WMO-cliënten in Rijswijk hebben geen contract bij TOZ.