Kunstenaar Robert Daalmeijer gaat vooral in zijn werk voor perfectie

Algemeen
Het realisme speelt een grote rol in het werk van de Vlaardingse kunstenaar Robert Daalmeijer.
Het realisme speelt een grote rol in het werk van de Vlaardingse kunstenaar Robert Daalmeijer. (Foto: Peter Spek)

‘Na Naarden’ is een nogal cryptische uitnodiging voor de nieuwe expositie van de Vlaardingse kunstenaar Robert Daalmeijer in zijn galerie de Duig in de Landstraat. Robert Daalmeijer keerde afgelopen zondag terug van de ‘Naarden the art fair 2023’ een prestigieuze beurs in de statige Grote Kerk van Naarden, waar hij met vooraanstaande Nederlandse kunstenaars zijn werk tentoonstelde.

Door Peter Spek

Op deze beurs, met bezoekers uit heel Nederland en België, is hoogwaardige kunst en antiek te zien en te koop en weet je als kunstenaar een plaatsje op deze Naarden the art fair te machtigen, dan sta je in de belangstelling  van de nationale kunstwereld. 

Heel toevallig

“Heel toevallig heb ik een paar jaar geleden de plaats van een bevriende kunstenaar kunnen innemen. Het is niet gemakkelijk om op deze exclusieve beurs een plaats te machtigen,” zegt Robert Daalmeijer. De Vlaardinger is met auto vol eigen werk naar Naarden gereden, maar laat ook werk zien van andere kunstenaars, die na Naarden op zijn expositie in de Duig ook te wonderen zijn. En dat zijn  niet de minste namen, die Robert Daalmeijer heeft weten te strikken. Er is onder andere werk te zien van zijn leermeester Aad Hofman, maar ook van Ben Kleyn, Marlies Heere, Heidi von Faber, Noor Brandt en Paul Christiaan Bos. Het is eigenlijk weer de eerste volwaardige expositie na de coronatijd

“Het is eigenlijk weer de eerste volwaardige expositie na de coronatijd,” zegt Robert Daalmeijer. De Vlaardingse kunstenaar heeft veel te danken aan Aad Hofman, die samen met Dick Kats in 1984 galerie De Duig realiseerde met een atelierruimte en een les- annex expositieruimte. 

Veel cursisten

In 2000 nam Robert Daalmeijer het lesgeven van Aad Hofman over. “Dat waren tijden met veel cursisten van maandag tot vrijdag, maar de coronapandemie heeft roet in het eten gegooid. Van ruim honderd cursisten staat de teller nu op 45. De mensen zijn, ook door de energiecrisis, wat voorzichtiger geworden in het maken keuzes. Het lijkt of de kunstactiveiten daarvan het slachtoffer zijn geworden.” Voor Robert Daalmeijer zelf was de coronatijd geen straf, als het gaat om het inwikkelen van de creativiteit en de productie. “Ik hoorde veel kunstenaars klagen in die coronatijd. Natuurlijk, zij hadden het niet gemakkelijk. Tot verkoop van werken kwam het bijna niet en veel kunstenaars zochten een baan buiten de kunstwereld. Dat zorgde voor verschraling, maar ik kon gelukkig doorwerken. Ik leefde mij helemaal uit. En ondanks dat ik natuurlijk ook financieel moest inleveren, kroop ik achter mijn schildersezel en verdronk ik in mijn werk.” In zijn werk laat Robert Daalmeijer een grote perfectie zien. “Kunst maken, of het nu schilderen is of tekenen is eerst kijken en dan maken en vooral letten op de details.” Het werk van de Vlaardinger blinkt uit in realisme, bestaande voorwerpen geeft hij een dynamische vorm op het doek. “En die voorwerpen pluk ik soms gewoon van straat, zo realistisch is mijn werk.” De expositie is te zien van 4 tot en met 26 februari In galerie De Duig op elke vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.